Interviuri Înapoi

Festivalul Muzicii Românești la Iași

Publicat: luni, 21 Octombrie 2013 , ora 15.37

Filarmonica de Stat  "Moldova" și Universitatea de Arte "George Enescu" din Iași organizează în perioada 21-27 octombrie 2013, cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Muzicii Românești, având în program concerte simfonice și camerale, cu prime audiții absolute sau creații consacrate, conferințe și lansări de carte. Proiectul se desfășoară în parteneriat cu Opera Națională Română și Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și este finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul Consiliului Județean Iași și al Primăriei Municipiului Iași. Detalii despre edițiile precedente, dar și despre evenimentele programate în această ediție aflați dintr-un interviu cu Anca Butnaru, secretar muzical al Filarmonicii din Iași.


Care a fost de-a lungul anilor parcursul acestui Festival?

Festivalul Muzicii Românești a început în anul 1973. S-ar împlini 40 de ani de la prima ediție. A cunoscut mai multe transformări, astfel că primele trei ediții au purtat denumirea de Săptămâna Muzicii Românești, apoi Festivalul muzicii românești din 1976 până în 1984, după 1990 s-a intitulat Zilele muzicii românești, iar de la ediția a XI-a, mai exact din 1993 s-a dorit internațional, intitulându-se Festum Musicae.


Ediția din acest an cuprinde numeroase evenimente - concerte camerale, simfonice, conferințe, dar și lansări de carte și disc. Care sunt câteva dintre manifestările ce nu trebuie ratate?

În primul rând continuă profilul seriei noi care a reînceput în 2007, prin creionarea unui spațiu al evenimentelor stilistice, compoziții muzicale din diverse epoci, stiluri, în asociere cu dezbaterea teoretică. Ansamblul Profil al Universității Naționale de Muzică din București va începe acest festival, în 21 octombrie, la ora 19.00. Marți, 22 octombrie, de la ora 11.00, va fi gala Concursului de compoziție "Alexandru Zirra", precum și spectacolul de balet D'ale carnavalului, în regia și coregrafia Ioan Tugearu, apoi un concert cameral al Cvartetului Gaudeamus, pianista Brândușa Tudor, soprana Mihaela Grăjdeanu și Doina Grigore. În cadrul recitalului de pian Raluca Știrbăț, din 23 octombrie, va fi și o lansare de CD. Conferințe, compozitori din diaspora Violeta Dinescu și Corneliu Dan Georgescu, joi, 24 octombrie, concert de jazz tot joi la Casa de Cultură a Studenților, Orchestra Simfonică a Universității, tot în ziua de joi și să nu uităm concertul Filarmonicii, la care participă Orchestra Simfonică și Corul Academic pregătit de maestrul Doru Morariu, vineri 25 octombrie, când se va asculta în primă audiție Requiem-ul de Marțian Negrea, precum și Poema română de George Enescu, iar sâmbătă 26 octombrie avem Nova Musica Viva, ansamblul Filarmonicii ieșene și Cvartetul Ad Libitum, concert al compozitorilor din Basarabia, iar duminică 27 octombrie, în încheiere, Ansamblul Archaeus, condus de Liviu Dănceanu.

Interviu realizat de Andreea Chiselev