Cronici Înapoi

Festivalul 'Meridian - Zilele SNR-SIMC' - ediția a 11-a

Publicat: joi, 12 Noiembrie 2015 , ora 15.07

Astăzi, 12 noiembrie 2015, a avut loc în Aula Palatului Cantacuzino conferința de presă care anunță Festivalul Internațional Meridian - Zilele Secțiunii Naționale Române a Societății Internaționale de Muzică Contemporană - ediția a 11-a. Seria de manifestări este dedicată împlinirii a 95 de ani de la înființarea Societății Compozitorilor Români, astăzi Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. Au luat cuvântul Ulpiu Vlad - Director artistic și Irina Hasnaș - coordonator al Festivalului.

Programul Festivalului Meridian - Puncte cardinale, care se va desfășura între 16-22 noiembrie propune în București 18 concerte și recitaluri camerale. Vor fi interpretate 67 de lucrări semnate de compozitori români și 52 din creația universală. Spre exemplu, lui Pierre Boulez - maestru care a împlinit 90 de ani, îi este dedicat un portret componistic în 20 noiembrie.

Concertele sunt programate în Aula Palatului Cantacuzino și la Universitatea Națională de Muzică din București, printre invitați numărându-se ansamblurile Archaeus, DevotioModerna, SonoMania, Game, Profil, Traiect, Trio Mozaic, Trio Contraste și Cvartetul Gaudeamus, soprana Bianga Manoleanu, pianistul Remus Manoleanu, violonista Diana Moș, mezzosoprana Claudia Codreanu, flautistul Ion Bogdan Ștefănescu, precum și ansambluri din Austria și Polonia. În programul Festivalului Meridian figurează, în 21 noiembrie, la Opera Comică pentru Copii, și spectacolul Münchausen - Stăpânul minciunilor pe muzică de Dan Dediu. Iar în țară, Filarmonica din Arad, în 19 noiembrie și cea din Sibiu, în 20 noiembrie, au inclus în programele din serile respective câte o lucrare din repertoriul românesc.

În București, intrarea la concertele din Festivalul Meridian este liberă, cu excepția spectacolului de la Opera Comică pentru Copii. Agenda Festivalului poate fi consultată pe www.cimec.ro, secțiunea Muzică, iar Radio România Muzical vă va ține de asemenea la curent cu manifestările programate între 16-22 noiembrie în Festivalul Meridian.


Andreea Chiselev