Agenda de concert Înapoi

Festivalul Meridian 2023 Persona - week-end final, 10-12 noiembrie

Publicat: vineri, 10 Noiembrie 2023 , ora 14.11

După 5 zile pline cu evenimente care au beneficiat de un public numeros, Festivalul Internațional Meridian organizat de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România își pregătește încheierea prin oferte artistice la fel de atractive.

Vineri 10 noiembrie este o zi dedicată tinerilor compozitori prin proiectul Arcade, derulat în parteneriat cu UCIMR și UNMB, care își va prezenta rezultatele în concert, de la ora 19. Seara de sâmbătă, 11 noiembrie aduce pe scena Studioului de Operă al UNMB, ansamblul soyuz21 din Elveția, specializat în fuziuni ale muzicii instrumentale și electronice ce va oferi concertul intitulat Machinations. În ultima zi a festivalului, 12 noiembrie, după un concert de teatru instrumental ce poartă denumirea B.A.S.M. (Brave Aventuri și Snoave Muzicale), organizatorii propun ca eveniment de închidere a ediției a XVIII-a - Persona, un bal mascat - performance suprarealist conceput și coordonat de compozitoarea Irinel Anghel, care va avea loc la Galeria Art Hub.
Festivalul Internațional MERIDIAN, ediția a 18-a, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din țară, a început pe 5 noiembrie 2023 sub tema "PERSONA", preponderent în București, cu evenimente la Cluj-Napoca, Timișoara și Iași, și continuă până pe 12 noiembrie.

Programul festivalului poate fi găsit pe https://snr-simc.org/meridian-festival/.

Expoziție itinerantă de măști cântătoare, concerte camerale, dans contemporan, live electronics, bal mascat performativ, recital de bisuri, teatru instrumental, teatru Nō, concert în Ateneu și concert în bar, ansamblu coral și jazz-rock - programul festivalului MERIDIAN - PERSONA a pregătit un festin sonor eclectic pentru urechile curioase.

Urmând modelul inaugurat din 2019, respectiv, structurarea evenimentelor din cadrul festivalului sub umbrele metaforice sugestive și puternice, menite a atrage și stimula imaginația publicului ("Grădini Sonore" în 2019, "Planetarium" în 2021, "Atlas" în 2022 - ediție câștigătoare a Premiului Radio România Cultural pentru eveniment muzical de excepție), tema ediției 2023, PERSONA, și-a propus explorarea temei măștilor, cu toată simbolistica asociată lor: de la masca socială la cea teatrală, de la transformare la protecție, de la magie la ludic sau la dramă, de la epiderma aparenței la accesarea esenței ascunse. Tema se află în corelație cu profilul festivalului, care își dorește să exploreze colaborările interdisciplinare, rolul scenei în comunicarea cu publicul și teatrul instrumental. MERIDIAN se dorește a fi, ca în fiecare an, o oază care prilejuiește publicului experiența eliberării de masca prejudecăților și a aventurării prin diverse teritorii sonore.

Organizatorul festivalului este Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, prin SNR-SIMC - Secțiunea Naționala Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană (ISCM) - cea mai mare rețea culturală din domeniul muzicii noi, având reprezentanțe în peste 50 de țări și care a împlinit în 2022 un centenar de existență.

"Persona" fiecărei din cele 8 zile ale festivalului este reprezentată de o mască 3D, creație ORDOETCHAO Studio (imaginea MERIDIAN 2023). În fiecare zi va avea loc la București o tragere la sorți neanunțată în urma căreia un norocos membru al publicului MERIDIAN va câștiga identitatea sonoră condensată, "masca" zilei respective - o cheie posibilă de acces către lumea magică a muzicii contemporane. Nu este singura surpriză a ediției, pentru că programul festivalului MERIDIAN 2023 PERSONA include evenimente precum:

· Expoziție itinerantă de măști performative [creație Angela Bontaș] - micro-flash-mob-uri zilnice create de studenți ai UNMB (The Mad Hatterpillars)

· (un)MASKed - spectacol de muzică și dans oferit de Institutul Cultural Român. Ansamblul Flaut Power, condus de Ion Bogdan Ștefănescu, interpretează patru creații muzicale originale compuse de Adrian Iorgulescu, Doina Rotaru, Gabriel Mălăncioiu și Mihai Măniceanu, în colaborare cu coregrafele Cristina Lilielfeld, Vava Ștefănescu, Smaranda Găbudeanu și Andreea Tănăsescu.

· Noul Nō - singura voce Nō feminină din lume care cântă muzică de avangardă se află pentru prima dată în România. Ryoko Aoki (Japonia) va cânta la Teatrul Odeon București alături de un cvartet de coarde românesc (Andreea Greluș, Mădălin Pandelescu, Iulia Goiană și Mircea Marian). Masca de teatru Nō, reinterpretată în cheie contemporană.

· Personae electronice - SAXONICS (Zoltán Réman / Adrian Borza - saxofon și live electronics) și Strings IN ConnectiON (Ladislau Csendes / Cătălin Crețu - vioară și live electronics); sunet augmentat, sursă ambiguă, mister și distorsiune rafinată.

· Concert de bisuri - ENCORE, recital de pian / tur de forță Adriana Toacsen, 12 bisuri românești, 12 personaje, 12 identități sonore diferite.

· Ansambluri de renume - HASHTAG (Polonia), PROFIL (București), soyuz21 (Elveția), ICon Arts (Sibiu), ATEM (Timișoara), devotioModerna (București), Ad-Hoc (Cluj-Napoca)

· Violoncelistul virtuoz Tomasz Skweres (Polonia/Austria)

· Corul PRELUDIU - VOICU ENĂCHESCU - dirijor Andrei Stănculescu - L'homme armé, Omul înarmat, mai actual ca întotdeauna.

· B.A.S.M. - Brave Aventuri și Snoave Muzicale de la Dănilă Prepeleac (Nicolae Brânduș) la trans-realism arhetipal (Mihaela Vosganian), cu ajutorul unor soliști de excepție.

· Bal Mascat - performance suprarealist creat de Irinel Anghel cu ajutorul invitaților săi.

· "De la bobul de sunet la particula lui Dumnezeu": conferință internațională György Ligeti - compozitor iconic aniversat în 2023 (eveniment organizat de ICCM - Laurențiu Beldean).

· Piano-Duo - Diana Dava-Barb și Cipriana Gavrișiu, recital la 20 de degete și 176 de clape.

· Tineri interpreți - ansamblul OPENING THEORY (jazz-rock), ansamblul VEDE(M)2 (sextet) și tineri compozitori (concertul BEYOND MASK de la Iași, organizat de UNAGE).

· Simpozioane muzicologice (București și Timișoara), conferințe și ateliere de compoziție

Programul complet AICI.