Agenda de concert Înapoi

Festivalul Internațional 'Serile de chitară', ediția a VIII-a

Publicat: marți, 30 Octombrie 2018 , ora 9.07

Joi, 1 noiembrie, începe cea de-a opta ediție a Festivalului Internațional "Serile de chitară", ediție dedicată memoriei lui Petru Maier Bianu, cineast și scriitor, cel care a inițiat alături de Costin Soare în 2008, în cadrul Stagiunii "Iosif Sava" a Fundației ACCUMM, prima ediție a acestui eveniment. Concertul de deschidere, desfășurat de la ora 18.00 în Aula Palatul Cantacuzino (Muzeul Național "George Enescu"), intitulat "Musica della Memoria", reunește doi interpreți care l-au cunoscut îndeaproape pe autorul romanului "Inventarul iernilor", violistul Marius Ungureanu și chitaristul Costin Soare: aceștia vor prezenta șase lucrări în primă audiție absolută scrise de câțiva dintre cei mai importanți compozitori români, însoțite de un montaj video inedit realizat de Florin Paraschiv.

În programele celor șase concerte, desfășurate sub egida Asociației Culturale Kitharalogos, publicul bucureștean va putea asculta lucrări precum celebra "Ciacona" de Johann Sebastian Bach, într-un aranjament pentru două chitare prezentat de Amadeus Guitar Duo - Dale Kavanagh și Thomas Kirchoff (Canada-Germania), un ansamblu format în 1991, cu o carieră impresionantă în toată lumea; "Nocturna, op. 70" de Benjamin Britten, o adevărată piatră de hotar în istoria chitarei moderne, în interpretarea unuia dintre cei mai apreciați chitariști de pe mapamond, Marcin Dylla (Polonia); "Melodii de colinde, Sz. 57", culese și aranjate de Bela Bartok, într-o formulă inedită de duo de chitare cu 8 corzi, Duo Iancu-Lobonț.

Și, ca în fiecare an, cei mai tineri chitariști vor concerta la Palatul Suțu în cadrul "Galei extraordinare a chitariștilor în afirmare", recital în cadrul căruia va fi anunțat câștigătorul "Bursei Kitharalogos" în valoare de 2500 de RON (plus o bursă de 2000 de RON la ICon Arts Transilvania 2019), oferită de chitaristul argentinian Pablo Marquez. Aceasta va fi oferită în urma desfășurării unui proiect unic la noi, primul concurs chitaristic online, dedicat tinerilor interpreți sub 26 de ani, care pune în prim-plan creația românească recentă pentru chitară. Și tot tineri muzicieni, de data aceasta de la Academia de Muzică "Franz Liszt" de la Budapesta, Nágy Marton și Szalai Lotti, doi chitariști de valoare, cu premii importante la concursuri naționale și internaționale, vor susține un recital cu lucrări solistice și pentru duo la Institutul Maghiar din București-Institutul Balassi.

În cadrul festivalului, se vor mai desfășura 5 masterclass-uri dedicate elevilor și studenților la Institutul Balassi și Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti".