ACUM:
21.30
Scena europeană
Înregistrări sau concerte în direct.
Urmează: 23.45 Sunete contemporane Incursiune în lumea muzicii contemporane românești.
Apoi: 0.00 Sunete contemporane

Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Festivalul Internațional 'George Enescu' - 21 septembrie 2013

Publicat: sâmbătă, 21 Septembrie 2013 , ora 9.19

Ziua de 21 septembrie înseamnă revenirea, după 4 ani, la Sala Mare a Palatului din București, a celebrei Orchestre Regale Concertgebouw din Amsterdam, una dintre cele mai valoroase ale lumii, chiar prima în viziunea criticilor muzicali invitați, în 2008, de revista britanică Grammophone să facă un astfel de top. Excelența artistică și repertoriul enciclopedic definesc acest ansamblu cu sunet unic, inconfundabil, care a avut în istoria sa de 125 de ani doar 6 directori artistici. Amintim și că unul dintre concert-maiștrii orchestrei este românul Liviu Prunaru.

În 21 septembrie, de la ora 19.30, Orchestra Regală Concertgebouw va prezenta, sub bagheta faimosului dirijor leton Mariss Jansons, lucrări de Beethoven și Richard Strauss. Solist, pentru prima oară în România: pianistul american Emanuel Ax.

În aceeași zi, de la ora 22.30 , Academia Saint-Martin-in-the-Fields condusă de Sir Neville Marriner prezintă în festival un al doilea concert, dedicat muzicii lui Felix Mendelssohn - la Ateneu. Între soliști: violonistul Boris Brovtsyn.

La Sala Mică a Palatulului, începând cu ora 11,00 - recital cameral cu intrare liberă, susținut de doi muzicieni germani: violonistul Laurent Albrecht Breuninger și pianistul Thomas Duis.

Iar de la ora 17,00, la Ateneu - un alt recital așteptat, cel al pianistului francez Jean-Claude Pennetier.

În țară, Jordi Savall conduce la Sibiu ansamblurile Hesperion XXI și La Capella Reial de Catalunya într-un program cu titlul Dinastia Borgia; iar la Craiova are loc recitalul cvartetului Maxim.

Rețineți orele 11.00, 17.00, 19.30 și 22.30 pentru cele 4 concerte transmise în direct Radio România Muzical și Radio România Cultural în 21 septembrie, sub auspiciile festivalului Enescu.