Interviuri Înapoi

Festivalul Internațional de Jazz de la Gărâna la a cincisprezecea ediție

Publicat: vineri, 22 Iulie 2011 , ora 13.39

O nouă ediție a Festivalului Internațional de Jazz de la Gărâna înseamnă, în perioada 21-24 iulie 2011, concerte susținute de reprezentanți de seamă ai genului, dar și o serie de alte evenimente. Ajuns în acest an la ediția cu numărul 15, festivalul - ce se desfășoară anual la poalele munților Semenic, în apropierea orașului Reșița - nu și-a dezmințit faima deja dobândită în urma participării în edițiile trecute a unor nume precum Jan Garbarek sau Mike Stern, de exemplu. Cu acest prilej, l-am invitat la dialog pe domnul Marius Giura, președintele Fundației Culturale "Jazz Banat".


Festivalul de Jazz de la Gărâna este deja un eveniment de referință pentru iubitorii muzicii de gen. Care vor fi, în opinia dumneavoastră, momentele de maximă importanță ale ediției din acest an?

Fiecare zi are un moment de maximă importanță - în prima zi, concertul lui Avishai Cohen, a doua zi, cel al lui Hiromi Trio cu Anthony Jackson și Simon Phillips, în a treia zi sunt două momente de vârf - Mathias Eick Quintet și Nik Bartsch`s Ronin, iar în ultima zi - trei puncte de atracție - M Theory, cu cel mai important muzician al tinerei generații, Marius Pop, Jan Bang, ... and Poppies of Kandahar, un super grup de referință pentru noul jazz european și Cvartetul lui Lars Danielsson, care va încheia festivalul.


În afara recitalurilor propriu-zise ce alte evenimente vor mai avea loc?

Vor mai avea loc două lansări de carte - volumele Frontieriștii al Brîndușei Armanca, apărut la Editura "Curtea Veche" și Turnul de apă al lui Nicu Strâmbeanu, apărut la Editura "Humanitas", o expoziție de pictură a lui Cristian Buzneanu și o expoziție de fotografie pe teme de jazz aparținând unui mare fotograf american, John Giuliani.


Interviu realizat de Radu Mihalache