Cronici Înapoi

Festivalul internațional de bandoneon și acordeon la Sala Radio

Publicat: vineri, 19 Martie 2010 , ora 12.23
Concertul de deschidere al Festivalului internațional de acordeon și bandoneon a avut loc pe 17 martie 2010 la Sala Radio. Este vorba despre un eveniment muzical unic în România, țară în care cele două instrumente sunt puțin cunoscute și studiate. Iar alăturarea acestora cu sonoritățile Orchestrei de cameră Radio, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu, a avut de asemenea un efect aparte.

În debutul concertului a urcat pe scenă Madeleine Soave, interpretând la acordeon și bandoneon două lucrări ale compozitorului Aldemaro Romero: Soavecito și Cântec pentru Elisabeth. A urmat suita Punta del Este pentru bandoneon și orchestră de Astor Piazolla, în interpretarea lui Peter Soave. Deși resursele celor două instrumente nu sunt foarte diversificate, interpreții au reușit cu succes să reliefeze calitățile tehnice și expresive ce pot fi obținute. Omogenitatea timbrală dintre acordeon sau bandoneon și instrumentele orchestrei a fost o surpriză plăcută pentru noi, ascultătorii nefamiliarizați cu această combinație.

În partea a doua, lui Peter Soave i s-au alăturat Alina Bottez, Yuriy Tsiple și Corul Radio, pentru a interpreta Misa Tango pentru soprană, bariton, bandoneon solo, cor mixt și orchestră a compozitorului contemporan Luis Bacalov. Este vorba de o adaptare a liturghiei clasice pe ritmuri din țara de origine a compozitorului, Argentina. O altă asociere inedită de timbruri instrumentale și vocale, bogată din punct de vedere melodic, ritmic și expresiv, plină de contraste dinamice și de caracter, din care s-a evidențiat vocea baritonului Yuryi Tsiple, puternică și caldă în același timp. Am remarcat colaborarea dintre soliști, dirijor și orchestră în încercarea de a evidenția subtilitățile unei partituri dificile.

Binecunoscuta lucrare Libertango de Piazolla a fost aleasă pentru final, într-un aranjament pentru cor și orchestră de Adrian Enescu. Deși ritmurile alese pentru partea vocală au fost diverse, caracterizate de formule contratimpate și sincopate, aranjamentul nu a modificat în mod inedit lucrarea originală.

Un eveniment special, din fericire nu singurul de acest fel. Sunteți invitați la concertele din cadrul Festivalul internațional de bandoneon și acordeon până pe data de 24 martie.


Andreea Chiselev