Agenda de concert Înapoi

Festivalul Internațional Vacante Muzicale la Piatra Neamț - recital ”Viola fantasia”

Publicat: luni, 20 Iunie 2022 , ora 11.21

Marți, 5 iulie 2022, ora 18:00 - Sala "Calistrat Hogaș" a Consiliului Județean Neamț

Recital "VIOLA FANTASIA"

Lucian Moraru - violă

Viniciu Moroianu - pian

"VIOLA FANTASIA" este un recital în care sonoritatea caldă a violei se va împleti cu robustețea pianului într-un stil de interpretare unic, plin de emoție și virtuozitate în dorința de a crea auditorilor o seară de neuitat.

Programul serii debutează cu Memories pentru violă și pian, o compoziție a unui creator englez, Adrian Connell, lucrare prin care autorul își evocă prin muzică anii copilăriei. Piesa a doua este binecunoscuta sonată Arpeggione de Franz Schubert, o lucrare cu un farmec subtil care exploatează din plin resursele expresive și agilitatea de virtuozitate ale violei. Prima parte se va încheia cu o lucrare concepută de George Enescu pentru violă și pian, compusă în 1906 și intitulată Konzertstück. Este o lucrare lirică cu accente de virtuozitate compusă de Enescu special pentru a evidenția talentul interpretului solist.

În partea a doua, interpeții Lucian Moraru și Viniciu Moroianu vor prezenta un repertoriu foarte divers, conceput special pentru a 47-a ediție a Festivalului Vacanțe Muzicale de la Piatra Neamț. Astfel, ne vor conduce în universul sonor al operei prin aria Nessun Dorma din opera Tuandot de Giacomo Puccini, după care va urma o piesă de virtuozitate de sorginte românească cu ritmuri din Maramureș intitulată Borșa compusă de Lucian Moraru și o lucrare de factura sacră Ave Maria de Giulio Caccini. Lucian Moraru semnează și lucrarea următoare Improvisație pe o temă de Erik Satie o lucrare in stil jazz care are la bază o temă a compozitorului francez Erik Satie urmată de o piesă cu un caracter mistic de același compozitor, Erik Satie, intitulată Gnossienne 4. De asemenea, în programul recitalului sunt programate o serie de trei tangouri in versiunea unor aranjamente muzicale spectaculoase pentru violă și pian ce vor fi prezentate în primă audiție cu ocazia acestui recital - Por una Cabeza a lui Carlos Gardel, un tango foarte cunoscut fiind subiectul coloanei sonore a filmului Parfum de Femeie, El choclo de Angel Villoldo și tangoul La Cumparsita a compozitorului uruguayan Gerardo Matos Rodriguez care anul acesta împlinește deja 107 de ani de la lansare (1915). Toate aranjementele muzicale din partea a doua a recitalului sunt semnate de violistul Lucian Moraru.

Adrian Connell - Memories for Viola & Piano

Franz Schubert - Sonata D 821 "Arpeggione"

Johann Sebastian Bach / Charles Gounod / Arr. Lucian Moraru - Ave Maria

George Enescu - Konzertstück

Giacomo Puccini / Arr. Lucian Moraru - Nessun Dorma (Turandot)

Lucian Moraru - Borșa (Romanian Folk Suite from Maramureș Transylvania)

Giulio Caccini / Arr. Lucian Moraru - Ave Maria

Carlos Gardel / Arr. Lucian Moraru - Por una Cabeza

Lucian Moraru - Improvisation on a theme by Erik Satie

Angel Villoldo / Arr. Lucian Moraru - El choclo

Erik Satie / Arr. Lucian Moraru - Gnossienne no. 4

Gerardo Matos Rodriguez / Arr. Lucian Moraru - La Cumparsita