Interviuri Înapoi

Festivalul Internațional George Enescu 2017. Interviu cu compozitorul Detlev Glanert

Publicat: vineri, 15 Septembrie 2017 , ora 15.47

Compozitorul german Detlev Glanert va participa la Forumul Internațional al Compozitorilor care va avea loc la București în luna septembrie 2017, cu o conferință despre ultima sa operă, "Caligula" după Albert Camus dar publicul românesc îl va cunoaște și în ipostază de creator de muzică simfonică pentru că lucrarea sa "Frenesia" va fi interpretată de două ori în cadrul Festivalului Internațional "George Enescu" de către Orchestra Filarmonicii "Mihail Jora" din Bacău condusă de Cristian Lupeș.


Domnule Detlev Glanert, ați compus în special muzică de operă. Considerați opera o cale mai ușoară de a vă apropia de sufletul ascultătorilor?

Cred că să te apropii de sufletul ascultătorilor, să te conectezi cu ei, este întotdeauna dificil, orice fel de muzică ai scrie, operă, muzică de cameră, simfonică… Dificultatea este în primul rând să pătrunzi în urechile unor oameni care nu au o specializare muzicală, să le trezești interesul, să-i faci să le placă muzica..


Care ar fi elementele, în opinia dumneavoastră, pe care un compozitor din zilele noastre ar trebui să le utilizeze ca să se apropie de public, în afara libretului sau a unui text poetic, explicit? Cantabilitatea, ritmul, ideile mai puțin obișnuite?

Aș spune că sunt mai multe elemente… Probabil cel mai important dintre ele este ritmul pe care putem să îl considerăm un element tangibil pentru că se leagă și de ceea ce simțim la nivel fizic, cum ar fi bătăile inimii. Apoi foarte important este și fenomenul melodic, să creezi un șir de sunete pe care ascultătorii să le poată cânta, să se constituie într-un motiv melodic coerent și apoi, într-un sens mai elevat, să devină melodie. Chiar dacă melodia în zilele noastre nu prea mai există și se consideră că aparține trecutului… Mi-ar plăcea să cercetez mai mult acest fenomen incredibil…


Veți participa și la Forumul Internațional al Compozitorilor care va avea loc în septembrie la București. Care este subiectul conferinței pe care o veți susține atunci?

Voi vorbi despre creațiile mele de operă cele mai recente, în special ultima pe care am scris-o, "Caligula", după piesa lui Camus. Caligula aici nu este un personaj din antichitate, ci o metaforă pentru manifestările terorismului din ziua de azi.

Interviu realizat de Laura Ana Mânzat