Agenda de concert Înapoi

Festivalul Internațional de Muzică Interbelică, ediția I - "A music to remember..."

Publicat: miercuri, 26 Iunie 2024 , ora 10.45

A fost o vreme... a fost un timp... a fost o lume în care toate păreau să renască... Glorie și ură, dragoste și lacrimi, speranțe și deziluzii... Prinși într-o clepsidră a timpului, oamenii cântau, dansau, râdeau, trăindu-și viața fără să se gândească prea mult la ziua de mâine... Aveau lumea în mâinile lor, iar lumea îi avea pe ei.

Și nu erau cu mult mai diferiți de cei de astăzi ... oameni cu calități și defecte... oameni cu vise și dezamăgiri... oameni bogați și săraci... educați sau mai puțin familiarizați cu bunele maniere... oameni aflați în căutarea libertății... a libertății de a trăi așa cum își doreau.

Și-au căutat libertatea în toate formele de exprimare, dar MUZICA a triumfat.

Festivalul Internațional de Muzică Interbelică, inițiat de actrița Miruna Ionescu (Președinte Asociația ProCultArt) și violonistul Valentin Albeșteanu este dedicat gloriei muzicii anilor 1920 - 1940. O muzică a amintirilor și a nostalgiilor, o muzică care reînvie treptat, păstrând însă mirajul acelor ani.

Tango, vals, swing, foxtrot, charleston, café-concert, celebrele musette pariziene, muzica de cabaret și alte stiluri derivate sunt genurile muzicale ascultate cu precădere în perioada anilor interbelici, atunci când Europa traversată de fiorii reci ai războiului a cunoscut epoca renașterii și a marilor provocări.

Festivalul Internațional de Muzică Interbelică stă sub deviza "A music to remember" și propune o incursiune în epoca unei muzici peste care timpul și-a așezat praful uitării...

Proiectul are ca scop salvgardarea patrimoniului muzical reprezentat de aceste creații care, alături de celelalte genuri ale muzicii culte, definesc Europa muzicală interbelică.

Pentru prima dată în istoria ultimilor 100 de ani se creează cadrul perfect unor conexiuni artistice, care vor permite scrierea unei noi pagini a istoriei muzicale, acest festival reunind țări cu puternice legături culturale, diplomatice și economice în perioada interbelică: Marea Britanie, Franța, Germania și România.

La începutul lunii iulie, Bucureștiul, MICUL PARIS devine pentru 3 zile gazda muzicii europene interbelice. Printre armonii celebre de tango, swing, charleston sau foxtrot vom descoperi: Parisul unei "LA VIE EN ROSE", Berlinul CABARETULUI pasional, Londra marilor BIG BAND-uri...

Ritm, culoare, muzică și fantezie... O lume de odinioară se trezește la viață! Este acea lume muzicală aflată în căutarea unui public dornic de noi experiențe culturale și de aduceri aminte...