Agenda de concert Înapoi

Festivalul și Concursul Național al Liedului Românesc la Ateneul Român

Publicat: luni, 7 Octombrie 2019 , ora 11.00

Festivitatea inaugurală și tragerea la sorți a ordinii de participare la Concursul național de interpretare a liedului românesc au loc joi, 24 octombrie 2019, de la ora 18.00, urmate de un Recital al tinerilor artiști. Competiția se va derula vineri și sâmbătă, 25 și 26 octombrie. Duminică, 27 octombrie, la ora 11.00, este programat Simpozionul Național la care participă ilustre personalități ale muzicii: Carmen Petra-Basacopol, Octavian Lazăr Cosma, Adrian Iorgulescu, Adrian Pop, Mariana Nicolesco. În aceeași zi, duminică, 27 octombrie, la ora 19.00, are loc Gala Laureaților și ceremonia decernării premiilor.

"Succesul liedurilor lui George Enescu interpretate ca bisuri în Recitalurile mele în marile săli de concert ale lumii m-a încurajat să întreprind o vastă cercetare pentru a reuni pe cât posibil totalitatea liedurilor enesciene, a le interpreta și a le prezenta pretutindeni, așa cum aveam să fac împreună cu tinerii mei prieteni, laureați ai Concursului Național al Liedului Românesc, pe care l-am inițiat, făcând cunoscute splendidele bijuterii muzicale enesciene la Roma, la Paris și la Praga, la Expoziția Universală de la Aichi în Japonia, la Tokio, la Nagoya și la New York. Formidabilul succes pe care l-au reprezentat aceste evenimente au constituit un stimulent major pentru noi toți, compozitori, muzicologi, interpreți, permițând ca de-a lungul anilor să ridicăm un adevărat monument al culturii naționale închinat Liedului românesc - comoară a două secole", spune soprana Mariana Nicolesco.
"Marea noastră misiune, asumată cu supremă dăruire, a însemnat punerea în valoare a creației compozitorilor români de lieduri din trecut și din prezent, revelarea multor lucrări uitate sau necunoscute, afirmarea totodată a nenumărate tinere talente lirice care, supunându-se rigorilor poetice și stilistice ale liedului, au ajuns la împliniri admirabile și în muzica de operă. Recitalurile noastre situează liedul românesc în contextul liedului european, german, francez, italian, rus, maghiar, subliniind cu brio originalitatea și unicitatea acestuia, fondat pe străvechiul cântec de dor, expresie eternă a sufletului acestui neam", mărturisește celebra soprană.