Cronici Înapoi
Festivalul George Enescu - între a fi și a nu fi
Marți, 9 martie 2021, la ora 13.00 a avut loc online, pe site-ul oficial al Festivalului George Enescu, o conferință de presă ce a avut ca scop informarea în privința derulării evenimentului din această toamnă. Ediția din 2021 a Festivalului Internațional George Enescu este una cu dublă semnificație aniversară - ea marchează 140 de ani de la nașterea compozitorului și este cea cu numărul 25. De această dată tema evenimentului este "O istorie din iubire", după cum a precizat Oana Marinescu, Director de comunicare al Festivalului și Concursului George Enescu și moderatoarea acestei întâlniri. Ediția din 2021 se va desfășura între 28 august și 26 septembrie și va avea invitați 3700 de artiști.
Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii, a precizat că bunul mers al festivalului depinde în mare măsură de situația epidemiologică și de gradul de vaccinare al populației; tot din declarația domniei sale am aflat că Ministerul Culturii a alocat 52 de milioane RON pentru organizarea festivalului. La conferința de presă a participat și Colonel Dr. Valeriu Gheorghiță, Coordonatorul Campaniei naționale de vaccinare, care a subliniat importanța vaccinării și a asigurat organizatorii de toată susținerea sa și a echipei sale. Sergiu Nistor, Consilierul Prezidențial pe probleme de cultură, a fost și el invitat; domnia sa a reamintit faptul că președintele Klaus Iohannis a numit 2021 anul George Enescu și de asemenea că în relațiile din această perioadă cu Franța personalitatea și creația artistului român joacă un rol foarte important.
Și la ediția din 2021 director artistic al Festivalului Enescu este șeful de orchestră Vladimir Jurowski, care a avut o intervenție înregistrată, neputând fi prezent în direct din cauza repetițiilor pentru o nouă producție de operă la München. Dirijorul a vorbit despre program, atrăgând atenția asupra faptului că varianta prezentată acum este una ideală, asupra căreia cu siguranță vor interveni modificări, în contextul actual al pandemiei. Muzica lui Enescu va fi foarte importantă și pentru această ediție, publicul având parte și de o raritate - opusul Strigoii. În plus accentul va cădea și pe creația lui Igor Stravinski, de la a cărui moarte se înplinesc în 2021 50 de ani - s-au inclus, astfel, în program, foarte multe partituri ale compozitorului rus, inclusiv unele interpretate în primă audiție românească. Vladimir Jurowski a mai spus că muzica nouă, contemporană, este foarte bine pusă în evidență în programul din acest an al festivalului și că artiști de renume internațional - ca Patricia Kopatchinskaja, Sir Simon Rattle sau Simon Keenlyside - vor apărea nu numai în opusuri așa-zis clasice, ci și în creații în premieră absolută - muzică nouă cântată la cel mai înalt nivel, deci. Opera este, de asemenea, foarte importantă și de această dată - din nou cu accent pe creația de secol 20 - sunt programate opere de Erich Wolfgang Korngold, Alexander von Zemlinsky, Alban Berg și George Enescu. Jurowski a lansat și un apel către guvern, sponsori și public - rugămintea artistului este ca toți cei implicați să colaboreze pentru ca festivalul să aibă loc. A încurajat publicul să cumpere bilete, fie pentru sala de concerte, fie pentru vizionarea online, menționând faptul că probabil că sălile nu vor funcționa la capacitate maximă, așa cum e posibil ca și pe scenă, în ansambluri, să fie necesare reducții. Important este că festivalul există și are loc, a concluzionat Vladimir Jurowski.
Mihai Constantinescu, Directorul Executiv al Festivalului Internațional George Enescu a vorbit despre importanța prezenței ansamblurilor românești la eveniment, despre dorința și speranța ca majoritatea muzicienilor invitați, precum și majoritatea publicului să fie deja vaccinată. Mihai Constantinescu a mai adăugat faptul că ediția din 2021 va fi mai amplă, durând patru săptămâni, în contextul în care au existat foarte multe ansambluri care au vrut să participe. O altă intervenție a fost cea a lui Claudiu Popa, Managing Director Eventim - domnia sa a vorbit despre campanie de vânzare de abonamente în sistem de loterie, ce va fi lansată în luna iunie 2021. Înscrierea se va face printr-un formular, iar tragerea la sorți prin metode electronice, fără intervenție umană în algoritmul de selectare a câștigătorilor. Claudiu Popa recomandă urmărirea paginii oficiale a festivalului, a celei de facebook, precum și instalarea ticket alarm pe platforma eventim pentru a avea șanse mai mari de a obține bilete și abonamente pentru festivalul Enescu.
Moderatoarea conferinței, Oana Marinescu, a mai spus că în momentul de față există mai multe scenarii în privința vânzării de bilete și abonamente - cel mai optimist înseamnă ca începând din 15 iunie (cel mai târziu) ele să fie puse în vânzare. În orice caz la finele lunii mai vor fi disponibile mai multe informații. Întrucât concertele vor fi disponibile publicului atât în sală, cât și online, organizatorii au precizat că în prezent se consolidează platforma de streaming pentru accesul pay-per-view, asigurând publicul că prețurile nu vor fi prohibitive. Mai multe vom ști în luna iunie, atunci când se va anunța și numărul de bilete disponibile și procedura de intrare în săli.