Evenimentele săptămânii Înapoi

Festivalul de Operă "Rossini" de la Pesaro în direct la Radio România Muzical - Opera "Le Comte Ory"

Publicat: miercuri, 3 August 2022 , ora 16.30

Pentru câteva ore, marți, 9 august 2022, de la ora 21.00, vă invităm în Italia, la Pesaro, cunoscut ca un fermecător oraș al Sportului, Creativității, dar mai ales al Muzicii. Să ne amintim că aici s-au născut câteva din legendele teatrului liric - compozitorul Gioachino Rossini și soprana Renata Tebaldi.

La Pesaro, se pot admira vestigii arhitectonice, precum Palatul Ducal, Vila Imperială, Catedrale, dar și muzee sau noi săli multifuncționale, futuriste. Un astfel de spațiu este cel intitulat Arenele "Vitrifrigo" construit între anii 1993-1996 și care a devenit rapid una din atracțiile arhitecturale datorită formei sale exterioare, asemănătoare unei scoici. De la inaugurarea sa, în 1996, la care a participat marele și neuitatul tenor Luciano Pavarotti, aici, se desfășoară în luna august - Festivalul de Operă "Rossini".

Gioachino Rossini, în Pesaro

În memoria îndrăgitului compozitor de operă - Gioachino Rossini, în Pesaro, se organizează diverse evenimente culturale, în locuri specifice: la muzeul ce îi poartă numele din 34 Via Rossini, apoi din 1965 un festival de film la "Nuovo Cinema" și din 1980 la Conservator, din 1988 la Teatrul "Rossini" iar din 2006 la Arenele "Vitrifrigo" - Festivalul de Operă "Rossini".

Festivalul de Operă (ROF) și Fundația "Rossini"

Înființat în 1980, acest festival (devenit în 1994 și fundație) și-a dorit să aducă în prim-plan întreaga creație a celui care a fost Gioachino Rossini. La realizarea acestui proiect cultural internațional au colaborat numeroase instituții italiene, binecunoscuți interpreți, muzicologi, dar și toți cei care și-au dorit să recupereze și să restituie moștenirea artistică a acestui autor italian. Se poate spune, că este o poveste continuă a unei călătorii colective de redescoperire a capodoperelor rossiniene, întreprinsă de specialiști, de melomani și de fani.

De-a lungul acestor ani, pe lângă binecunoscutele sale opere, au mai fost prezentate altele mai puțin abordate, precum: "Mahomed al II-lea", "Femeia lacului", "Oedip a Colono", "Bianca și Falliero", "Matilda di Shabran", "Sigismondo" sau "Călătorie la Reims", o partitură dispărută după prima reprezentație din 1825 și re-adusă în prim-plan în 1984 sub conducerea lui Claudio Abbado. Desigur, în aceste spectacole au evoluat artiști de prestigiu printre care s-au numărat Marilyn Horne, Montserrat Caballé, Ruggero Raimondi, Samuel Ramey, Juan Diego Flórez.

Juan Diego Flórez și Rossini

Juan Diego Flórez este un binecunoscut tenor din Peru, considerat un specialist al bel-canto-ului. Primul său succes internațional a avut loc în 1996 la una din edițiile Festivaluului de Operă "Rossini" de la Pesaro. Pe atunci, în vârstă de 23 de ani, s-a remarcat în rolul Corradino din "Matilde di Shabran", salvând spectacolul deoarece titularul - Bruce Ford - s-a îmbolnăvit. De atunci, Juan Diego Flórez a fost invitat în întreaga lume interpretând nu mai puțin de 13 opere rossiniene. Tot muzica lui Rossini i-a adus și câteva distincții pentru albumele realizate: "Rossini Arias" și "Una furtiva lagrima - Cannes Classical Award; "Great Tenor Arias" - premiul Echo Klassik.

Juan Diego Flórez în noua producție a operei "Le Comte Ory" de Gioachino Rossini

La această ediție a Festivalului de Operă "Rossini" de la Pesaro, tenorul Juan Diego Flórez evoluează în spectacolul "Le Comte Ory", o opera comică în două acte creată în 1828 și prezentată pentru prima data tot în 1828 la Sala "Le Peletier de Opera" din Paris. De atunci, a mai fost înscrisă în programele unor teatre lirice importante din Europa și America. În secolul al XX-lea, "Le Comte Ory" a avut câteva producții noi, printre care se numără și cea regizată de Bartlett Sher la "Metropolitan Opera" din New-York, cu Juan Diego Flórez, Diana Damrau și Joyce DiDonato.

Pentru evenimentul din data de 9 august 2022, de la Pesaro, noua producție a operei "Le Comte Ory" realizată în colaborare cu Teatro Comunale di Bologna, este semnată de Hugo De Ana (regia, decorurile și costumele) și de Valerio Alfieri (lumini). Distribuția este alcătuită din tenorul Juan Diego Flórez, baritonul Andrzej Filończyk, basul Nahuel di Pierro, sopranele Julie Fuchs și Anna-Doris Capitelli, mezzosoprana Monica Bacelli și Maria Kataeva, Corul Teatrului "Ventidio Basso" și Orchestra Simfonică Națională RAI. Dirijor este Diego Matheuz.

Diego Matheuz și Festivalul de Operă "Rossini" de la Pesaro

La vârsta de 37 de ani, Diego Matheuz este dirijor principal al Operei "La Fenice" din Veneția, dirijor principal invitat - la inițiativa lui Claudio Abbado - al Orchestrei "Mozart" Bologna și dirijor principal invitat al Orchestrei Simfonice din Melbourne.

Cu o carieră internațională, în Europa, Asia, Australia, Latină și America de Nord, Diego Matheuz aparține primei generații de muzicieni remarcabili din Venezuela, pe care revista "Gramophone" l-a numit ca unul dintre cei mai buni 10 artiști ai viitorului.

Ca dirijor de operă, Diego Matheuz a colaborat cu teatre lirice importante din Germania, Spania, Portugalia și Italia (la Pesaro, Torino, Veneția). În 2020, a dirijat pentru prima data "Bărbierul din Sevilla" la München și "Wilhelm Tell" la "Theater an der Wien", care i-a adus imediat o invitație, tot la Viena, pentru noua producție "Norma" de Bellini cu Asmik Grigorian ca protagonistă.

Așadar, vă invităm să participați la o seară Rossini într-o companie selectă, aici, la Radio România Muzical, în direct de la Pesaro, de la ora 21.00. Comentează Irina Cristina Vasilescu.


Octavia Galescu