Cronici Înapoi

Festivalul de Muzica de Camera de la Brasov

Publicat: marți, 30 Iunie 2009 , ora 15.11
Festivalul de Muzica de Camera de la Brasov continua. La mai putin de o saptamâna de la încheierea stagiunii Filarmonicii, m-am reîntors la Biserica Neagra, de data aceasta ca sa audiez un recital de orga sustinut de Steffen Markus Schlandt.

Orga Bisericii Negre din Brasov a fost construita între anii 1936 si 1939 si de-a lungul timpului nu a avut nevoie decât de o restaurare, desfasurata între anii 1997 si 2001. Este un instrument incredibil de puternic si de aceea nu este deloc suprinzator faptul ca în timpul recitalului, totul vibra, la propriu. Steffen Schlandt a ales un repertoriu variat si foarte bine inspirat care cuprindea atât compozitii ale unor maestri organisti locali precum Martin Schneider, cât si lucrari ale unor compozitori cunoscuti la nivel mondial, precum Nicolaus Bruhns, Johann Sebastian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart si Franz Liszt.

În 30 iunie 2009 am înteles cel mai bine sensul expresiei "finis coronat opus", când am ascultat Preludiul pe tema BACH de Liszt în interpretarea lui Steffen Schlandt. Lucrarea a sunat extraordinar, orga era dezlantuita, dând nastere unor sonoritati coplestitoare prin forta si frumusete. O infinitate de voci se suprapuneau, fiecare insinuându-se subtil si adaugând la bogatia sonora a lucrarii lisztiene. Datorita frumusetii sale, acest preludiu poate fi pe buna dreptate considerat un omagiu adus lui Johann Sebastian Bach, mai ales când îsi gaseste expresia într-o interpretare atât de buna ca aceea oferita de Steffen Schlandt.

În Biserica Neagra, orga este un personaj viu, o prietena a celor care vin sa o asculte. Ea îsi întâmpina oaspetii mereu cu aceeasi caldura si nu îi dezamageste niciodata.
Petra Gherasim