Evenimentele săptămânii Înapoi

Festivalul BBC-PROMS la Radio România Muzical

Publicat: joi, 29 Octombrie 2015 , ora 14.18

Ca în fiecare an, Radio România Muzical vă oferă cele mai interesante momente consumate în cadrul renumitului Festival BBC-Proms, ajuns în cel de-al 120-lea an al existenței sale. De-a lungul timpului, acest eveniment artistic european s-a evidențiat atât prin repertoriul abordat, de la cel clasic la cel contemporan, cu lucrări prezentate în primă audiție - în număr de 21 anul acesta, dintre care 13 sunt comandate de BBC - cât și prin tematica propusă, alta la fiecare ediție. Printre temele abordate de această dată se numără cea destinată pianului, fiind invitați 25 de maeștri ai claviaturii din întreaga lume, printre ei numărându-se Maria João Pires, Elisabeth Leonskaja, Katia și Marielle Labèque, Leif Ove Andsnes, Alexei Volodin, Serghei Babayan și Daniil Trifonov.

O altă temă a ediției actuale a "Promenadelor" londoneze a fost cea a concertelor pentru marele public, intitulate "Ten Pieces", cea dedicată aniversărilor unor importanți artiști ai secolelor trecute dar și contemporani, cum ar fi Carl Nielsen, Jean Sibelius (150 de ani de la naștere), Pierre Boulez (90 de ani de la naștere) și Dame Evelyn Glennie - percuție (50 de ani de la naștere). Nu vor lipsi Orchestrele de prestigiu din Marea Britanie: cea simfonică a Orașului Birmingham, Filarmonica BBC, Națională BBC-Țara Galilor, Simfonice BBC și BBC-Scoția, Orchestra Hallé conduse de maeștrii Andris Nelsons, John Storgårds, Thomas Sondergard, Donald Runnicles, sir Andrew Davis, Semyon Bychkov, Nikolaj Znaider, Juanjo Mena, Yuri Temirkanov, Ilan Volkov și Marin Alsop... Și surprizele nu se opresc aici: veți putea audia, printre altele, cele 6 suite pentru violoncel solo ale lui Johann Sebastian Bach, interpretate magistral de Yo-Yo Ma, tot din creația Cantorului de la Leipzig - integrala sonatelor și partitelor pentru vioară solo realizată de Alina Ibragimova și o altă integrală cu Leif Ove Andsnes, care în postura de solist și dirijor a oferit cele 5 concerte pentru pian și orchestră de Beethoven.

Începând de luni, 2 noiembrie, de la ora 21.00 în cadrul programului "Scena Europeană" nu ratați ediția aniversară a Festivalul BBC-PROMS, transmis numai la Radio România Muzical.

Mihai Stănescu