Agenda de concert Înapoi

"Faust" de Gounod - într-o nouă versiune, la ONB - deschide cea de-a patra ediție a Bucharest Opera Festival

Publicat: vineri, 30 Mai 2025 , ora 10.51
În deschiderea Bucharest Opera Festival, Opera Națională București prezintă duminică, 15 iunie, ora 19:00, o nouă versiune a producției sale de succes cu "Faust" de Charles Gounod, în deschiderea celei de-a patra ediții a Bucharest Opera Festival 2025. Regia poartă semnătura regretatului Alexandru Tocilescu, iar scenografia premierei a fost creată de Cătălin Ionescu Arbore, producția concepută în 1998 fiind "revizitată" în 2025 sub noi auspicii creative, de o echipă artistică dedicată acestui "revival", din care fac parte : scenografia - Dragoș Buhagiar, lighting design - Alin Popa, video - Radu Spiridon, asistent de regie - Alexandru Nagy.

În versiunea 2025, conducerea muzicală îi aparține Tiberiu Soare, care afirmă : "Există un Faust al poeților și prozatorilor: Christopher Marlowe (contemporanul lui Shakespeare), Goethe și mulți alții, incluzându-i pe Herman Hesse sau Thomas Mann. Apoi, cel al filosofilor (primul care îmi vine în minte e Heidegger și al său "pact faustic" exprimat prin discursul din 1933 de la Heidelberg). Putem extinde enumerarea luând la rând toate domeniile intelectului omenesc. Dar Faust-ul lui Gounod în viziunea lui Alexandru Tocilescu este unul al artiștilor. Redobândirea tinereții și a bucuriei de a trăi (citite în cheia libertății creatoare) pare să merite, aproape, magnificul preț: propriul suflet al artizanului. Frânturi din miturile unui Pygmalion, Prometeu sau Orfeu cu ale sale Mistèrii se amestecă liber cu meditația lucidă asupra firii omenești de acum și din totdeauna. Ecouri ale unui alter ego neliniștitor, mereu altul, mereu același. Celălalt Faust, cel de care nu putem scăpa, acela din noi înșine."

Regretatul regizor Alexandru Tocilescu, creatorul spectacolului "Faust", spunea la premiera din 1998 : "La Operă simți cu adevărat ce înseamnă triumful, cu 1.200 de oameni în sală, la o premieră care are un fason și care e mai spectaculoasă ca la teatru." Într-un interviu ulterior, maestrul mărturisea: "Sunt, în mare, două tipuri de regizori. Cei care își creează un anume format și se străduiesc toată cariera să-l perfecționeze și să facă să existe un anumit stil al lor și cei care își doresc să nu fie recunoscuți de la un spectacol la altul, chiar dacă, în felul acesta, se dezic de propria lor stilistică. Din cea de-a doua categorie fac parte și eu."

"Voluptate. Extazul un pic apropiat de orgoliu. Probabil că orgoliul și vanitatea mi-au fost mângâiate cel mai mult la premiera cu "Faust", de la Opera Națională București, pentru că, dacă în fața unei săli de teatru eram obișnuit să vin la sfârșitul reprezentației să fim aplaudați cu toții, la operă e puțin altfel. Aici, publicul (dacă i-a plăcut spectacolul) este puțin mai excitat. Ovaționează, urlă, strigă "Bravo!". E un show mai tare. De altfel, cine a făcut operă, știe chestia asta și mă gândesc că nu degeaba Andrei Șerban a montat atâta operă."- Alexandru Tocilescu

Primele întâlniri ale spectatorilor români cu opera "Faust" de Charles Gounod s-au produs imediat după premiera mondială (1859), prin intermediul trupelor franceze și italiene aflate în turneu la București și în alte orașe ale țării, trupe care interpretau fragmente din lucrare. Conform unor documente din arhiva Operei Naționale București, premiera națională a operei a avut loc în 12 octombrie 1868 pe scena Teatrului Național, cântată în limba italiană de o trupă condusă de Benedetto Francchetti.

În stagiunea 1997-1998, mai precis pe 31 ianuarie 1998, opera Faust a primit o nouă montare, revizuită și îmbrăcată într-o haină nouă, modernă, în regia regretatului regizor Alexandru Tocilescu, creatorul actualei producții, reluată în mai multe rânduri până în prezent.

Peste 1500 de muzicieni, balerini, personal artistic și tehnic vor fi prezenți pe scenă, în fosă și în culise la Bucharest Opera Festival 2025, așa cum se întâmplă an de an în iunie, pe aceeași scenă, a Operei Naționale din București.

Bucharest Opera Festival este un eveniment de zece zile care aduce la București cele mai importante teatre de operă și balet din România și nu numai, dând posibilitatea publicului de a experimenta călătorii culturale diverse.

Programul festivalului este disponibil în link-ul: https://operanb.ro/calendar/?luna=06&anul=2025

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

Remember BOF 2024: https://www.youtube.com/watch?v=Xt1ffMgS-HQ

(Video concept: Virgil Oprina/ Opera Națională București)