Cărți despre muzică Înapoi

Fascinatia dansului

Publicat: sâmbătă, 10 Ianuarie 2009 , ora 16.27
Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski, primul spectacol de balet prezentat pe scena Operei Nationale bucurestene în acest nou an, a avut loc în seara de 10 ianuarie 2009, în timp ce peste oras ningea ca în povesti. Nimic nu s-ar fi potrivit mai bine cu dansul fulgilor de nea de afara decât lansarea unui volum dedicat "muzicii, expresiei si poeziei - într-un cuvânt - baletului". Acestea au fost cuvintele muzicologului Grigore Constantinescu, unul dintre cei doi autori ai cartii intitulate Fascinatia dansului, realizata în colaborare cu muzicolog Daniela Caraman - Fotea.
Lansat în pauza spectacolului amintit sub egida Editurii Muzicale din Bucuresti, volumul reprezinta împlinirea unui demers început în urma cu aproximativ 40 de ani, când o prima varianta a Fascinatiei dansului a fost proiectata de catre cei doi autori, împreuna cu Iosif Sava.

Mai mult decât un dictionar dedicat genului, lucrarea se adreseaza publicului larg, unul dintre obiectivele acesteia fiind educarea tinerilor spectatori. Fascinatia dansului ar putea fi, dupa cum a precizat Catalin Ionescu-Arbore, directorul Operei Nationale Bucuresti, un "ghid în lumea fascinanta a baletului": o lume în care muzica si miscarea sunt complementare.

Grigore Constantinescu:
Ideea este mai veche, am realizat împreuna cu Daniela Caraman-Fotea si Iosif Sava, un prim dictionar de balet, acum aproape 40 de ani. Ne-am gândit sa reluam aceasta idee într-o forma noua, caracteristica tuturor acumularilor pe care le-am avut în ultima perioada: cunoasterea repertoriului, cunoasterea istoriei baletului si a problematicilor complexe, si atunci, împreuna cu Daniela Caraman-Fotea, am refacut ideea de repertoriu universal si românesc, modul de prezentare a compozitorilor si creatiilor, în asa fel încât "Fascinatia dansului" sa raspunda perioadei contemporane - ca pregatire, documentare, informatie si, mai ales, ca directie a educatiei tinerilor spectatori care vin sa urmareasca diferite balete la Opera sau sa urmareasca D.V.D. - uri care au înregistrate asemenea lucrari; un proiect separat, care s-a nascut dintr-o colaborare cu un coleg si muzicolog, doamna Daniela Caraman-Fotea, si care va avea - sper - o continuare: un al doilea volum, dedicat interpretilor, coregrafilor, companiilor de balet si compozitorilor de gen.
Alexandra Cebuc