Agenda de concert Înapoi

Fascinația enesciană - la Biblioteca Națională a României

Publicat: luni, 11 Septembrie 2023 , ora 10.58

Muzeul Național "George Enescu" și Biblioteca Națională a României vă invită luni, 11 septembrie 2023, ora 18.00 în spațiul expozițional Atrium (Biblioteca Națională a României, Bulevardul Unirii, nr. 22) la un eveniment special, organizat sub egida Festivalului Internațional "George Enescu.

Va fi prezentată expoziția foto-documentară "Muzicologul prolific și fascinația enesciană" ce ilustrează strădania de o viață a maestrului Viorel Cosma , concretizată în volume de referință despre George Enescu, precum și colaborarea sa cu specialiștii Muzeului Național "George Enescu" în realizarea proiectelor editoriale și expoziționale despre marele muzician român.

Autor a peste 100 de volume, cu caracter monografic, istoriografic și de critică muzicală, fundamentate pe o laborioasă documentare, Viorel Cosma este cel care a pus bazele lexicografiei muzicale moderne în România, profesorul care a ridicat prima generație de referință de muzicologi și critici muzicali români din secolul XX, pasionatul cercetător al biografiei și creației lui George Enescu - volumele dedicate muzicianului fiind unele dintre cele mai însemnate repere bibliografice enesciene. Un spirit cu vocație de arheolog pe tărâmul muzicii, Viorel Cosma ne-a lăsat sute de studii și comunicări științifice, precum și mii de articole, eseuri, interviuri, cronici muzicale.

Viorel Cosma a fost un pasionat și consecvent cercetător în arhive, biblioteci, colecții particulare, descoperind o serie de aspecte inedite privind creația și biografia enesciană, publicate în peste 10 volume, nenumărate articole, studii, eseuri, comunicări științifice în cadrul Simpozioanelor Internaționale "George Enescu.

Va fi prezentat publicului și un valoros document din patrimoniul Bibliotecii Naționale: partitura operei Œdipe, tragedie lirică în 4 acte și 6 tablouri după un poem de Edmond Fleg. Reducția cu pian este realizată de Henri Lauth, fiind o partitură apărută la Paris, Ediție Salabert din 1934. Pe pagina de titlu vom regăsi dedicația autografă a compozitorului pentru dirijorul Alfred Alessandrescu și Ex libris-ul ale acestuia din urmă. Pe lângă acestea, partitura are adnotări și adaosuri autografe ale dirijorului, traducerea libretului în limba română, dar și indicații referitoare la distribuție.

Seara se va încheia cu un un recital susținut de Gabriel Croitoru, pe vioara Guarneri del Gesu ce a aparținut lui George Enescu, acompaniat la pian de Mihai Ungureanu. In program lucrări de George Enescu, Fritz Kreisler, Edward Elgar.

Intrarea este liberă.