Agenda de concert Înapoi

#FărăFrontiere - Austria, România, Europa

Publicat: joi, 6 Mai 2021 , ora 15.22

Libertățile cetățenilor europeni, solidaritatea și relațiile dintre statele membre, competențele Uniunii Europene au fost mult puse la încercare în perioada crizei sanitare. O ocazie de a întoarce pe toate fețele ideea de "frontieră" și ce mai înseamnă ea pentru europeni, în cadrul unei serii de evenimente online oferite de Forumul Cultural Austriac și dedicate Zilei Europei - 9 mai 2021. Este vorba despre orice tipuri de frontiere și despre depășirea lor din toate punctele de vedere - de la granițele între țări până la limitele obișnuințelor noastre sau cele ale creativității.

"Destine la graniță" - un documentar despre limite, în primul rând umane (08-14.05.2021)

La ce (mai) servesc frontierele... În fața recentei crize pandemice, granițele fizice dintre statele membre ale Uniunii Europene au reapărut rapid pentru a opri progresia virusului, într-un moment în care ele nu mai păreau decât o convenție pe harta continentului. Cu ocazia zilei Europei unite (9 mai), Forumul Cultural Austriac București prezintă, în premieră în România, documentarul "Grenzfälle/Destine la graniță" de Kurt Langbein, despre modul în care frontierele influențează direct viețile oamenilor, indiferent de distanțele care îi separă de granițele unei țări. Filmul este disponibil între 8 mai, ora 18.00, și 14 mai, ora 23.00 (ora României), pe site-ul Forumului Cultural Austriac. Acest proiect din seria #FărăFrontiere este susținut de Spațiul Public European.

Camera cineastului austriac Kurt Langbein îl însoțește pe romancierul, traducătorul și eseistul Robert Menasse într-o călătorie care explorează zone ale Europei inexistente în broșurile oricărei agenții de turism - granițele Austriei și ale Uniunii Europene. Pe munți cu pante periculoase, pe câmpii monotone, lângă râuri înguste sau șosele banale, Robert Menasse cercetează diferitele sensuri ale cuvintelor "frontieră" și "limită" în întâlniri cu oameni care, zi de zi, trec granițe, cu gardieni (de toate felurile) ai granițelor, cu locuitori din zonele de graniță, cu oameni care au profitat de granițe, care le-au depășit în mod eroic sau care au eșuat din cauza lor.

Filmul poate fi vizionat aici - https://bit.ly/DestineLaGranitaRo

Informații în timp real - https://www.facebook.com/events/214001933524488

Credit foto - © Martin Vukovits

"Sound Collector" (vol. 1) - România (din 06.05.2021)

Tot ce e mai bun din genuri muzicale diverse, arte vizuale, dialogul cultural... În urma succesului foarte apreciatului lor concert din septembrie 2020 de la Green Hours, clarinetista Lisa Hofmaninger și percuționista Judith Schwarz au ales România ca primă etapă a "Sound Collector", proiect complex de jazz fusion, muzică electronică și artă video, care aduce laolaltă sonorități din cele mai surprinzătoare, culese în Europa și în întreaga lume. Rezultate ale colaborării dintre Duo-ul austriac Hofmaninger/Schwarz și cunoscuta muziciană româncă A-C Leonte (vocals, vioară & fx), piesa și video-ul "Nothing can rule..." (Nimic nu poate stăpâni...) au fost co-produse de Forumul Cultural Austriac și sunt prezentate în România începând cu 6 mai 2021. Această premieră online are loc în cadrul seriei de evenimente #FărăFrontiere, dedicate Zilei Europei 2021 de către Forumul Cultural Austriac, video-ul putând fi urmărit pe site-ul, pagina de Facebook și canalul de Youtube ale FCA.

Întâlnirea dintre Lisa Hofmaninger, Judith Schwarz și A-C Leonte s-a produs la inițiativa Forumului Cultural Austriac și a Green Hours Theater&Jazz Café din București, în contextul în care muzicienele austriece doreau ca proiectului "Sound Collector" să comenteze din punct de vedere sonor contextul european și mondial, puternic marcat de criza sanitară. A-C Leonte este una din cele mai apreciate cântărețe, compozitoare și conducătoare de formație din noua generație a muzicii românești. Laureată a numeroase premii în competiții naționale și internaționale de jazz și binecunoscută și publicului vienez, artista se implică adesea în proiecte interdisciplinare, cu implicații în actualitatea imediată. De altfel, "Sound Collector" nu se reduce la colaborarea muzicală, ci presupune un întreg proces de căutare a similitudinilor și diferențelor între culturi, un schimb de idei despre contextele sociale, politice, de mediu din țările artiștilor implicați. Compoziția comună rezultată din acest proces a fost încredințată apoi imaginației artiștilor austrieci Arthur Fussy (sound-designer) și Johannes Kerschbaummayer (artist video), care au adăugat noi sensuri expresive. Piesa "Nothing can rule..." este un apel la conștientizarea independenței personale, la reînvățarea afirmării libertății de opinie, la echilibru între rațiune și emoție.

Detalii - https://bit.ly/SoundCollectorRomania2021

Credit foto - © Sound Collector

Concert special AUREUM Saxofon Quartett (09.05.2021, ora 10.00)

Auriu din stele, albastru din sonoritățile de blues. Pentru a celebra pacea, unitatea, dar și diversitatea, originalitatea Europei, Forumul Cultural Austriac București în colaborare cu Ministerul austriac al Afacerilor Europene și Internaționale vă propun un concert special dedicat Zilei Europei, susținut de un ansamblu muzical aparte în Austria și în Europa - AUREUM Saxofon Quartett. Concertul de la Arnold-Schönberg-Center va fi difuzat în premieră pe data de 9 mai, la ora 10.00, pe pagina de Facebook și pe canalul de Youtube ale Forumului Cultural Austriac București, urmând a se regăsi ulterior și pe site-ul instituției. Acest proiect din seria #FărăFrontiere este susținut de Radio România Muzical, care va difuza concertul pe pagina sa de Facebook.

Ansamblul AUREUM Saxofon Quartett este, de altfel, una dintre ilustrările capacității Europei de a se reînnoi continuu și de a deschide noi teritorii de creație și de gândire, pornind de la elemente ale imensul său patrimoniul cultural. Martina Stückler (saxofon sopran), Johannes Weichinger (saxofon alto), Viola Jank (saxofon tenor) și Lukas Seifried (saxofon bariton) formează acest cvartet insolit, una dintre cele mai tinere si mai imaginative fețe ale muzicii clasice, în rezonanță perfectă cu secolul 21.

Detalii - http://bit.ly/AureumConcertEuropa2021

Informații în timp real - https://www.facebook.com/events/374060473920284/

Credit foto - © AUREUM Saxofon Quartett