Se întâmplă la Radio România Înapoi

Familia Chrissoveloni în istoria României

Publicat: joi, 22 Iunie 2017 , ora 14.42
Teatrul Național Radiofonic prezintă în premieră absolută, în seria "Biografii, memorii", "Familia Chrissoveloni în istoria României" și "Nicky Chrissoveloni - Finul de botez al Reginei Maria", două spectacole-document dedicate urmașilor unor celebri bancheri greco-români - marți, 27 iunie 2017, în intervalul orar 19:00 - 21:00, la Radio România Cultural.

Scenariul, realizat pe baza unui amplu material documentar, este semnat de Raisa Radu. Adaptarea radiofonică: Magda Duțu. Regia artistică: Maria Agnesa Pușcașu. Participă: Sybille Manou-Chrissoveloni și Jean Chrissoveloni.

În rolul Nicky Chrissoveloni: Adrian Păduraru. În alte roluri: Damian Victor Oancea, Emilia Dobrin, Constantin Cojocaru, Mircea Constantinescu, Oana Maria Mărgineanu, Mircea Rusu, Annemary Ziegler, Orodel Olaru, Magda Duțu, Marcelo Cobzariu, Silviu Oltean, Ion Arcudeanu, Alexandru Nedelcu, Cristian Simion, Anastasia Micu, Antonio Niculae, Milica Creiniceanu, Mirela Georgescu. Regia de montaj: Monica Wilhelm și Mirela Anton. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia tehnică și regia muzicală: Luiza Mateescu. Redactor: Costin Manoliu. Coordonator de proiect: Magda Duțu. Spectacol sponsorizat de S.C. Imobiliara Chrissoveloni S.A.

Începând cu anul 1848, o ramură a familiei Chrissoveloni, originară din Chios, cu rang nobiliar și blazon, a fost strâns legată de istoria României. Familia Chrissoveloni nu s-a limitat la o contemplare a naturii și a societății, ci s-a implicat, cu sârguință, în activitatea economică - finanțe, industrie, agricultură, comerț. Până la criza din 1929 - 1933, Banca Chrissoveloni a fost una dintre cele mai puternice instituții financiare. În timpul crizei, pentru a avea resursele necesare restituirii banilor deponenților, Nickolaos (Nicky) Z. Chrissoveloni a vândut Băncii Naționale, Palatul de pe strada Lipscani. Cinstea a rămas o constantă a activității moștenitorului Chrissovelonilor. Revista "Bursa" din 21 februarie 1937, aprecia că Banca Chrissoveloni "a trecut perioada crizei cu numele neștirbit, cu prestigiul nevătămat; debitorii ei au fost lichidați în întregime; capitalul ei moral - încrederea publicului - a rămas intact". Părinții lui Nickolaos (Nicky), Zannis N. Chrissoveloni și Sybille Youell, s-au manifestat ca veritabili patrioți în timpul Primului Război Mondial, organizând, pe cheltuială proprie, ambulanțe pentru transportul răniților de pe front și transformând conacul de la Ghidigeni în spital al Crucii Roșii. Ei au participat activ, Zannis conducând ambulanțe, iar Sybille administrând spitalul de la Ghidigeni. Sybille era pritenă cu Regina Maria care a vizitat spitalul de la Ghidigeni, apreciind atât modul în care erau îngrijiți răniții, cât și activitatea de pe front a lui Zannis. Regina Maria a fost nașa de botez a lui Nicky. Nickolaos (Nicky) Z. Chrissoveloni a fost căsătorit cu Georgeta Lakeman - Economu, nepoata lui Sir Stephen Bartlett Lakeman, supranumit Mazar Pașa - o veritabilă legendă. Sir Stephen Lakeman a fost, în anul 1854, guvernator al Bucureștiului, iar în 1875, a contribuit la formarea Partidului Liberal din România, acest act fiind cunoscut în istorie sub numele de "Coaliția de la Mazar Pașa". George Lakeman-Economu, fiul lui Mazar Pașa, era, prin mama sa, urmașul unei ramuri a boierilor Arion. Soția sa, Elena, era fiica inginerului Constantin Colibășeanu, urmașul unor bogați proprietari de pământ din Oltenia. Mama Elenei era fiica generalului Laptev care aparținea unei familii aristocrate ruse. Laptev l-a însoțit pe generalul Kiseleff în Țările Române și s-a stabilit aici. În primii ani ai regimului socialist, Nickolaos Z. Chrissoveloni a fost arestat de două ori, fiind învinuit de spionaj.

Ca și alți oameni de valoare ai acestei țări, el a suportat rigorile statului socialist, fiind acuzat pe nedrept. În 2017, se împlinesc 45 de ani de la trecerea în eternitate a lui Nickolaos (Nicky) Z. Chrissoveloni și 120 de ani de la plecarea în lumea veșnică a lui Sir Stephen Bartlett Lakeman (Mazar Pașa).

Istoria celor două ilustre familii - Chrissoveloni și Lakeman, este prezentată prin intermediul unui spectacol radiofonic document, difuzat în două episoade: "Familia Chrissoveloni în istoria României" și "Nicky Chrissoveloni - Finul de botez al Reginei Maria".

Luni, 26 iunie, de la ora 9:30, la clubul Ramada Majestic, de pe Calea Victoriei din București, în prezența actorilor, a realizatorilor și a familiei Chrissoveloni, va avea loc audiția cu public, în avanpremiră, a acestui spectacol - document.