Evenimentele săptămânii Înapoi

Fabio Luisi dirijează Recviemul de Verdi - concert transmis în direct de la Copenhaga, joi 9 februarie

Publicat: vineri, 3 Februarie 2017 , ora 10.10

Unul dintre cei mai mari șefi de orchestră din lume - Fabio Luisi - revine la Sala de concerte a Radiodifuziunii Daneze pentru a dirija Recviemul de Giuseppe Verdi; considerat evenimentul vocal din stagiunea curentă a Corului și Orchestrei Naționale Daneze, concertul va putea fi ascultat în direct la Radio România Muzical, joi 9 februarie, de la ora 20.30.

Câștigător al premiilor Grammy și ECHO Klassik dirijorul născut la Genova în 1959 are repertoriul verdian la degetul cel mic; bunăoară, DVD-ul Rigoletto (versiunea de la Zurich din 2014 avându-l pe George Petean în rolul principal) a stârnit un entuziasm incredibil. Revista "Opera news" aprecia că "Fabio Luisi este cel mai bun dirijor al acestei opere de la Carlo Maria Giulini încoace". Dealtfel a inclus în discografia sa și opere verdiene mai puțin montate, precum Jérusalem, Alzira și Aroldo, iar de curând a dirijat la Opera din Zurich, unde rămâne director muzical, premiera coregrafică a Recviemului de Verdi (pus în scenă de Christian Spuck).

Din această vară Fabio Luisi va renunța la poziția de dirijor principal la Metropolitan Opera din New York în favoarea Orchestrei Naționale Daneze. Decizia anunțată încă din 2014 a fost primită cu o extraordinară bucurie de membrii orchestrei.

Cu Fabio Luisi, dirijor principal, Orchestra Națională Daneză aspiră la un loc privilegiat în topul mondial și fără îndoială că interpretarea Recviemului de Verdi va contribui la această ascensiune. Este o capodoperă scrisă în două etape. În 1868, la moartea lui Rossini, Verdi compune Libera me, iar în 1874, când se comemora un an de la moartea poetului național Alessandro Manzoni, care i-a fost prieten apropiat, compozitorul finalizează întreaga mesă a morților - o muzică cu tablouri emoționante despre frică, furie, tristețe, speranță și dorul de mântuire; în același timp, este o muzică ce celebrează vocea umană. Garnitura solistică va fi alcătuită din soprana Lise Davidsen, mezzosoprana Olesya Petrova, tenorul Georgio Berrugi și basul Insung Sim.

Joi, 9 februarie 2017, de la ora 20,30, la Scena europeană

Monica Cengher