Interviuri Înapoi
Excelența Sa, Dr. Gerhard Reiweger, Ambasador al Austriei la București - despre Balul vienez din capitală
Excelența Voastră, Domnule Dr. Gerhard Reiweger, sâmbăta aceasta, în 12 martie 2016, Bucureștiul dansează în ritmuri de vals. Când s-a deschis această tradiție a Balului Vienez la București?
Balul vienez de la București, aflat la cea de-a 11-a ediție, are o tradiție interesantă și un cadru asemenea. Balul are loc la Palatul Parlamentului, un spațiu foarte adecvat, deoarece clasicul bal de la Viena are loc tot într-un palat. Nu este vorba numai de spațiul frumos în sine, ci și de faptul că el dă un anume caracter evenimentului, ce are în centru dansul. La marile baluri vieneze oaspeții nu sunt așezați cu toții în aceeași încăpere, însă muzica și dansul sunt în centru. La Viena există posibilitatea de a cumpără numai un bilet de vizitator, pentru dans, fără a avea un loc rezervat la o masă. Majoritatea invitaților are, însă, o masă, însă aceasta are numai rol de sprijin, de punct de relaxare după dansurile solicitante. Aceste festivități durează, de multe ori, până dimineața. Există un element central - la miezul nopții se danserază un cadril ce marchează, oarecum, finalul oficial al balului, apoi atmosfera devine mai destinsă; în zilele noastre după acest moment se cântă și dansează pe muzică pop și rock. Tinerii ajung, de cele mai multe ori, dimineața acasă.
Ce presupune eticheta? Ce trebuie să îmbrace doamnele, domnii, care sunt regulile generale?
Balul clasic vienez are un ceremonial specific, ce presupune și un anume tip de îmbrăcăminte - pentru domni smoking sau frac, pentru doamne rochii lungi de seară. Este ceva cu totul special, ce dă, de asemenea, nota specifică evenimentului.
Anul acesta ansamblul invitat să cânte la bal este Schönbrunn Festival. Există anumite dansuri pe care este obligatoriu să le interpreteze orchestra, în mod tradițional?
În cadrul unui bal vienez există o orchestră de dans, care nu cântă însă numai valsuri. Ar fi mult prea solicitant să se cânte și danseze numai vals, care e un dans rapid și dificil, așa încât există un amestec de muzici - pe lângă valsul vienez se mai dansează și dansuri sud-americane - cha cha, tango și chiar dixieland, jazz sau rock.
Totul este, deci, foarte elegant și un pic de modă veche. Există, încă, interes, pentru acest gen de evenimente? Câți oaspeți așteptați la această ediție?
Vor veni în jur de 500-600 de persoane. Balul este organizat de hotelul Marriot și mai sunt încă disponibile bilete, pentru cei interesați. Aici, la București, în preț este inclus și un dineu foarte divers. Aceasta este o mică diferență față de balul de la Viena, unde biletele acoperă numai intrarea la eveniment. Aici programul este dens și interesant: există deschiderea oficială, cu debutanți și debutante, balet prezentat de copii, momente din operete interpretate de doi soliști de la Volksoper din Viena, cadrilul de la miezul nopții, condus de un expert în coregrafie. Cadrilul este un dans vechi, de secol 18, pe care un grup mare de participanți se străduiește să îl învețe.
Dacă ar trebui să descrieți atmosfera generală a balului foarte pe scurt - ce cuvinte ați folosi?
Festiv și elegant! În Austria tradiția balurilor nu există numai în orașele mari, ci și în cele mici și chiar la sate, unde sunt o combinație între carnaval și balul tradițional. Balurile vieneze elegante au, din punct de vedere istoric, o tradiție aristocratică, iar eu nu le văd deloc ca fiind demodate. Sunt momente cu totul deosebite, la care participă mulți tineri, studenți, pentru că vor, o dată pe an, să ia parte la un eveniment special. Un alt aspect foarte important într-un bal este societatea - lumea se duce ca parte a unui grup, se întâlnește cu alte persoane și poate dansa nu numai cu partenerul sau partenera sa, ci și cu alte doamne sau domni prezenți la bal. Este o tradiție foarte frumoasă.
Dansați și dumneavoastră?
Ca mulți austrieci am învățat și eu la școală și la universitate valsul vienez și pe cel englez. La dansurile sud-americane stau la masă, dar dansez valsurile.
Balul vienez de la București are și o componentă socială. În ce sens ajută acest eveniment?
Sigur, balul vienez de la București are și un scop caritabil - se vor dona bani Fundațiilor SOS Kinderdorf și United Way. În ultimii 10 ani s-au donat în total aproximativ 100 de mii de euro.
Ce alte evenimente pregătește Ambasada Austriei la București în viitorul apropiat?
Din punct de vedere cultural Austria este adesea asociată cu muzica clasică, cu valsul, dar activitatea noastră culturală de la București și, de altfel, din toate orașele mari ale României, se concentrează și pe creația contemporană austriacă - dans, muzică, teatru, lecturi din autori moderni. Anul acesta vreau să îndrept atenția înspre Constanța, unde deschidem un consulat onorific; acolo va avea loc o expoziție foto despre Ovidiu și locurile în care acesta a trăit - astfel centrul de greutate se mută o perioadă la Marea Neagră.