Agenda de concert Înapoi

Eva Garet, revelația pianisticii românești, alături de Alley of Winds, invitați ai 'Stagiunii de colecție' de la Biblioteca Națională a României

Publicat: miercuri, 20 Martie 2019 , ora 9.12

Biblioteca Națională a României (Bd. Unirii nr. 22), găzduiește luni, 25 martie 2019, de la ora 17:30, penultimul eveniment al acestui sezon din Stagiunea de colecție, o seară în care publicul va fi invitat să descopere arta interpretativă a șase tineri artiști care uimesc juriile de specialitate la concursuri naționale și internaționale.

Protagoniștii Vol. 6 al Stagiunii vor fi: Cvintetul "Alley of winds", alcătuit din studenti ai Universității Naționale de Muzică București și Eva Garet, revelația pianisticii românești.

Spectacolul este inclus în cel de-al treilea sezon al Stagiunii de colecție, parte a proiectului ambițios "100 de ani în 100 de concerte" organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Primăriei Sectorului 1 București, prin Centrul Cultural Sector 1.

Vor putea fi ascultate opusuri semnate de: Vasile Jianu, Didier Favre, Fridolin Dallinger, Nikolai Rimsky Korsakov, Mihail Glinka, Alexander Scriabin, George Enescu, dar și o piesă a Clarei Schumann, creatoare și pianistă de la cărei naștere se împlinesc 200 de ani.

Dintre documentele propuse în cadrul expoziției de partituri cu semnificații istorice ies în evidență:Albumul de materiale biografice ce au aparținut pianistei Maria Szymanowska, publicat de Polskie Wydawnictwo Muzyczne (Editura Poloneză de Muzică), în 1953. Acest album reunește manuscrisele în facsimil și semnăturile unor mari compozitori, printre care și Clara Schumann - Leipzig, 21 Noi. 1848.

Lieder und Gesänge de Robert și Clara Schumann au fost editate în 1899 de Breitkopf & Härtel, și sunt aranjate pentru pian de Salomon Jadassohn. Clarei Schumann îi aparțin două opusuri (Op. 13 și Op.23 ), Lieduri pe versuri de Hermann Rollet. În volumul Cadențe pentru Concertul de pian Nr. 4, în Sol Major de Ludwig van Beethoven Clara Schumann este autoarea uneia dintre cadențele parții întâi, alături de alți compozitori și pianiști precum: Ferruccio Busoni, Arthur Rubinstein sau Camille Saint-Saëns.

Gazde și ghizi printre manuscrise, tipărituri și artiști vor fi Raluca Bucinschi și Sebastian Crăciun.

Accesul este liber, în limita locurilor disponibile, pe baza înscrierii în prealabil la adresa de email: promovare@bibnat.ro