Evenimentele săptămânii Înapoi

Etapa a II-a a Concursului Internațional 'George Enescu' - ediția a XVII-a la Concertele RRM

Publicat: miercuri, 28 Octombrie 2020 , ora 12.38

"Salvează frumusețea în viață" - o provocare lansată muzicienilor și artiștilor de pretutindeni în a XVII -a ediție a Concursului Internațional "George Enescu". Reper cultural și rampă de lansare pentru viitorii muzicieni de marcă ai lumii, concursul a fost supus, ca de altfel întreaga societate, unei mari provocări create de pandemie. Astfel, primele două etape ale concursului s-au desfășurat on-line cu mesajul Frumusețe în viață, pentru că..., au spus organizatorii, "Muzica trebuie să continue", pentru că... "Muzica nu se oprește de frică sau de singurătate. Muzica ne apropie atunci când viața ne desparte, creând punți de solidaritate imune la geografie, la spațiu, la timp", pentru că... "Muzica pornește de la inimă și se adresează inimilor", după cum spunea George Enescu.

Într-o ediție on-line, juriul, alcătuit din personalități marcante ale vieții muzicale, a ascultat înregistrările puse la dispoziție de concurenții nu puțini la număr, chiar dacă împrejurările i-au determinat pe unii dintre ei să se retragă. Astfel au luat startul: 54 violonceliști, 60 violoniști și 55 pianiști. "Muzica trebuie să continue"....și va continua în mai 2021 cu speranța că membrii juriului fiecărei secțiuni în parte, semifinaliștii, finaliștii și muzicienii, care trebuiau să susțină recitaluri, se vor întâlni sub cupola Ateneului Român. Până atunci vă propun, de-a lungul a mai multor ediții, o selecție a înregistrărilor semifinaliștilor puse la dispoziție de organizatori.

În fiecare duminică, începând din 1 noiembrie, de la ora 13.00, vă propunem să-i ascultați pe cei care au evoluat în etapa a doua a Concursului Enescu 2020, desfășurat online.

Jeanine Costache