Agenda de concert Înapoi

EnescuTube® - Serie de videoclipuri despre lucrările lui George Enescu în cadrul proiectului 'Enescu pe înțelesul tuturor'

Publicat: vineri, 16 Octombrie 2020 , ora 14.47

Autor: prof. univ. dr. DHC Dan Dediu, compozitor și muzicolog.
Viziunea acestui proiect se articulează pornind de la necesitatea existenței, într-o lume în care audio-vizualul constituie principalul canal de informare și auto-formare a publicului meloman, a unei serii de introduceri filmate în conținutul muzicii lui George Enescu.

În acest sens, actualul proiect intitulat EnescuTube® imaginează posibilitatea realizării unei serii de videoclipuri despre lucrările lui George Enescu, concepute, comentate și explicate de compozitorul Dan Dediu.

Este evident faptul că în câteva minute nu se poate explica sau comenta de la cap la coadă o lucrare muzicală și nici nu se pot oferi suficiente detalii pentru a cunoaște acea lucrare în profunzime. Mai mult, specificul mediului audio-vizual nici nu încurajează o asemenea abordare. Drept urmare, strategia care trebuie aleasă pentru realizarea seriei de videoclipuri va ține de transversalitate și imprevizibilitate, și nu de unidirecționalitate și previzibilitate.

În acest sens, se poate trezi apetitul ascultătorului pentru o audiție activă a lucrărilor respective, reliefându-se aspecte diverse, de la biografie la analiză, de la percepție la anecdotă, atrăgându-i-se atenția spectatorului și asupra câtorva elemente, bine alese și formulate, ce trebuie urmărite în timpul audiției lucrării comentate.

De aceea, adecvată acestui proiect va fi strategia pe care o vom putea numi regizarea și orientarea audiției, ea fiind dezvoltată în cadrul unui format cadru. Astfel, se vor putea oferi câteva idei de pornire asupra lucrărilor enesciene și se va putea asigura un tampon intuitiv-perceptiv prin exemplificări scurte la pian ale amfitrionului, urmate apoi de pasaje filmate din partitură, peste care vor fi suprapuse înregistrări audio cu exact fragmentele respective.

Primul episod este consacrat Octuorului op.7.

Muzeul Național "GEORGE ENESCU", Calea Victoriei, nr. 141, Sector 1, Bucharest, 010071, Romania, https://www.facebook.com/muzeulnationalgeorgeenescu