Agenda de concert Înapoi

EMINESCIANA 2.0 - Cultura Națională sărbătorită prin muzică, poezie și imagine

Publicat: miercuri, 13 Ianuarie 2021 , ora 9.13

Începând cu Ziua Culturii Naționale și încheind cu Ziua Unirii Principatelor, între 15 și 24 ianuarie, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor fi protagoniștii unei noi serii de evenimente dedicate creației muzicale și literare românești și prezentate online sub o denumire ilustrativă pentru împletirea dintre tradiție și modernitate pe care o propune: EMINESCIANA 2.0.

Proiectul, realizat cu spijinul Ministerului Culturii în contextul celebrării Zilei Culturii Naționale, va prezenta într-o perspectivă cinematografică modernă și complexă, texte din lirica eminesciană îmbinate cu muzică aparținând marilor compozitori români. Versurile vor fi aduse la viață de figuri importante ale scenei dramatice românești, care se vor alătura celor doi tineri muzicieni: MAIA MORGENSTERN, GHEORGHE VISU, CRISTINA DELEANU, EUGEN CRISTEA, SIMONA VINTILĂ vor recita nu numai în limba română ci și în franceză, germană și ebraică. Lor li se va adăuga producătorul și omul de televiziune britanic CHARLIE OTTLEY cu o inedită variantă în limba engleză a poemului "Ce te legeni?". Traducerile textelor aparțin unor iluștri poeți și traducători români precum Lucian Blaga, Elisabeta Isanos, Adrian George Sahlean și Adina Rosenkranz Herșcovici.

Astfel, sărbătoarea Culturii Naționale va fi un prilej de descoperire a universalității creației românești, capodopere precum "La steaua", "O, rămâi" sau "Trecut-au anii…" fiind așezate dincolo de hotarul limbii care a renăscut odată cu ele, aducându-le în modernitate printr-o complexă combinație de muzică și imagine în care vor fi utilizate efecte speciale precum proiecții de mari dimensiuni, filmări aeriene, perdele de fum și jocuri de lumini. Regia întregului proiect este semnată de Anca Colțeanu iar producția video de Mihai Toma.

Seria de șase videoclipuri va fi difuzată începând din data de 15 ianuarie, ora 20:00, cu o frecvență de câte o premieră la două zile, pe paginile de Facebook ale protagoniștilor proiectului și ale partenerilor acestora:

- Radio România Muzical;

- Teatrul Național de Operetă și Muscial "Ion Dacian" București;

- Filarmonica Brașov;

- Filarmonica "Ion Dumitrescu" Râmnicu Vâlcea;

- Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj;

- Ateneul Popular "Maior Gheorghe Pastia" Focșani;

- Primăria orașului Bran;

- Direcția Județeană pentru Cultură Sălaj;

- Fundația Kálnoky.