Agenda de concert Înapoi

EMERIT - Caleidoscop muzical transilvan

Publicat: miercuri, 13 Iulie 2022 , ora 11.40

În această vară, publicul din Blaj, Zalău, Beiuș, Turda, Bistrița, Baia Mare și Reghin este invitat la o călătorie muzicală în Transilvania, un spațiu geografic în care diversitatea etnică asigură un bazin cultural și artistic extrem de ofertant, înțesat de pagini muzicale bine conservate, individualizate și reprezentate.

Astfel, proiectul E.M.E.R.I.T., organizat de Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, propune un colaj de fragmente muzicale instrumentale extrase atât din literatura cultă a unor muzicieni reprezentativi (Ioan Căianu, Constantin Silvestri, Béla Bartók, Zoltán Kodály, Max Eisikovits, Johann Sartorius, Jaromír Vejvoda, Komitas Vardapet), cât și din creația anonimă de sorginte folclorică. Va fi prezentă muzica a 7 etnii ce se întrepătrund în Transilvania: români, maghiari, germani, evrei, romi, armeni și slovaci. Piesele muzicale vor fi interpretate de un grup instrumental interetnic format din 7 soliști, atât muzicieni consacrați, cât și tineri talentați aflați la începutul carierei: Cornel Bucșa (vioară), Cristina-Ioana Cosma (vioară), Filip Forna (violă), Iancu Pop (contrabas), Albert Gábor Balázs (acordeon), Ștefan Székely (flaut) și Marin Moisei (clarinet).

Concepția artistică, precum și întreaga coordonare a proiectului, îi aparține dirijorului Cristian Sandu, conferențiar univ. dr. la Academia Națională de Muzică "Gheorghe Dima".

Programul concertelor:

25 iulie, ora 19, BLAJ, Parcul "Avram Iancu"

26 iulie, ora 19, ZALĂU, Sala "Porolissum" a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj

27 iulie, ora 19, BEIUȘ, Parcul "Mihai Eminescu"

28 iulie, ora 19.30, TURDA, Parcul Central

29 iulie, ora 19, BISTRIȚA, Palatul Culturii

17 august, ora 19, BAIA MARE, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară

19 august, ora 19, REGHIN, Casa Municipală de Cultură "Eugen Nicoară"

Intrarea este liberă, accesul se face exclusiv pe bază de rezervare.

Informații suplimentare despre rezervări: https://www.facebook.com/amgdcluj