Cronici Înapoi

'Elixirul Dragostei' la Covent Garden

Publicat: luni, 19 Noiembrie 2012 , ora 15.53

Opera Regală din Londra și audiența internațională: acesta a fost tema de interes care i-a reunit în week-end - la invitația BBC - pe producătorii radiourilor publice afiliate Uniunii Europene de Radio, posturi care preiau spectacolele celebrului teatru liric. Ca parte a Stagiunii Euroradio, evenimentele de la "Covent Garden" stau alături de cele de la "Metropolitan Opera House" din New York, "La Scala" din Milano sau Opera de Stat din Viena și cum bine știți, "Seara de operă" de sâmbătă este spațiul rezervat la Radio România Muzical celor mai noi și atractive producții.

Este o experiență unică și fascinantă pentru oricine pătrunde în culisele Operei Covent Garden, un monument cultural și arhitectural al Londrei cu o istorie plină de culoare care a început în 1735. Aici a cunoscut Oratoriul Messia de Haendel prima audiție britanică, clădirea a fost reconstruită și reamenajată în repetate rânduri, iar instituția de operă și balet s-a aflat constant sub patronajul casei regale.

Excelență, modernitate, notorietate, acestea sunt astăzi emblemele Teatrului Regal din Londra, care pe lângă spectacolele din stagiune propune cu ajutorul echipei sale media înregistrări audio și video, transmisii pe internet sau în cinematografe. Uniunea Europeană de Radio este partener în acest mecanism de promovare internațională care aduce în casele milioanelor de ascultători interpretări excepționale.

Vineri 16 noiembrie, celor aflați la Covent Garden ni s-a oferit ocazia de a urmări Elixirul Dragostei, o coproducție cu Opera Națională din Paris în regia lui Laurent Pelly, care însuflețește cu umor, tandrețe și căldură mediteraneeană binecunoscuta poveste de dragoste a lui Gaetano Donizetti. Satul italian din anii 1950 oferă cadrul desfășurării acțiunii. "M-am gândit la Nino Rota sau la Fellini - declară regizorul - și am spus povestea acestor personaje, am dezvăluit psihologia lor, umorul și sentimentele, urmărind sensul muzicii."

Iar rezultatul a fost unul care a frizat perfecțiunea: soliști excepționali, experți ai bel-cantoului - tânăra cântăreață poloneză Aleksandra Kurzak în rolul Adinei, Fabio Capitanucci - Belcore, Ambrogio Maestri - Dulcamara, iar Roberto Alagna în rolul lui Nemorino, cu un captivant joc scenic și cu farmecul personal pe care i-l cunoaștem atât de bine. Bruno Campanella s-a aflat la pupitrul dirijoral, iar Corul și Orchestra Operei Regale au avut o evoluție impecabilă. Este important de menționat ca Ștefan Pop va prelua rolul lui Nemorino în acest spectacol în data de 7 decembrie.

La Radio România Muzical, prima transmisiune directă din actuala stagiune a Operei Regale "Covent Garden" este programată în 15 decembrie, fiți alături de Luminița Arvunescu pentru a asculta " Robert Le Diable" de Giacomo Meyerbeer.

Alina Velea