Cronici Înapoi

Elisabeth Leonskaja, regal brahmsian la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 14 Aprilie 2010 , ora 9.40

Un eveniment ca acela propus de Filarmonica "George Enescu" în 8 și 9 aprilie 2010 nu poate fi trecut cu vederea. Prezența pianistei Elisabeth Leonskaja pe scena Ateneului Român a însemnat o ocazie foarte rară de a asculta o artistă de prim rang internațional. Iar programul a fost gândit probabil de așa manieră încât virtuozitatea muzicienei Elisabeth Leonskaja să își găsească expresia plenară. Pianista rusă a interpretat cele două concerte pentru pian și orchestră de Johannes Brahms. A beneficiat, astfel, și de un acompaniament pe măsură, oferit de Orchestra Filarmonicii "George Enescu" dirijată de Horia Andreescu.

Însă interpretarea pianistei poate fi cu greu încadrată în cuvinte. Forță, strălucire, profunzime, visare, melancolie sunt cuvinte, cred, suficiente pentru a exprima forma pe care au luat-o concertele de Brahms sub degetele pianistei Elisabeth Leonskaja.

Oricum artista nu trebuie apreciată numai pentru execuția ireproșabilă a programului, ci și pentru puterea de a duce la capăt cu atâta succes un program epuizant. Concertele de Brahms sunt dificile din punct de vedere tehnic și cer o implicare totală a instrumentistului. Oricât de naturală ar fi fost dorința publicului de a o asculta pe pianistă într-un bis, refuzul ei de a-l oferi este total justificat.

Inutil de spus că sala Ateneului a fost plină, publicul a ascultat cu religiozitate o pianistă care a fost laureată a Concursului Internațional "George Enescu" (printre alte mari competiții) și care a cântat pe scene din lumea întreagă alături de alți mari artiști precum Sviatoslav Richter, ca să dau doar un exemplu.

O descoperire cauzează întâi o bucurie confuză, apoi uimire, iar apoi generează nevoia de comunicare a bucuriei. Eu am descoperit, grație pianistei Elisabeth Leonskaja o interpretare nemaiauzită până acum a celor două concerte și nu am putut pierde prilejul de a împărtăși această experiență cu dumneavoastră.


Petra Gherasim