Evenimentele săptămânii Înapoi

Electrizantul Lahav Shani dirijează Orchestra Radio Daneză - ȋn transmisiune directă joi, 22 octombrie, ora 20.30

Publicat: miercuri, 21 Octombrie 2020 , ora 9.41


Ȋnzestrat cu o muzicalitate intuitivă, profunzime și cu un simț ritmic de-a dreptul exploziv, pe lângă inteligență, precizie, cultură, exigență și cam tot ce se poate aștepta de la un șef de orchestră de calibru, Lahav Shani cucerește marile ansambluri ale lumii ȋntr-o succesiune amețitoare, ultima redută fiind Filarmonica din Berlin.

Are 31 de ani, un zâmbet dezarmant și un destin pe măsura talentului său uriaș: ȋncepând din această stagiune a devenit directorul muzical al Orchestrei Filarmonicii din Israel - post deținut vreme de cinci decenii de Zubin Mehta, unul dintre principalii săi mentori, care l-a și ȋndreptat spre cariera dirijorală. Ȋn 2007 Lahav Shani a debutat ca pianist concertist sub bagheta lui Zubin Mehta, la Tel Aviv, interpretând Concertul nr. 1 de Ceaikovski. Tot ȋn Orchestra Filarmonicii din Israel a fost și… contrabasist!

S-a născut la Tel Aviv ȋntr-o familie de muzicieni, tatăl său fiind dirijor de cor. A fost elevul lui Arie Vardi la Școala de Muzică "Buchmann-Mehta" din orașul natal, mai târziu fiind acceptat la Academia de Muzică "Hans Eisler" din Berlin, unde a frecventat atât cursurile de dirijat ale lui Christian Ehwald, cât și cele de pian oferite de Fabio Bidini. Ca și Daniel Barenboim, un alt mare model după care s-a ghidat, Lahav Shani ȋmpletește cariera pianistică cu cea de dirijorală. Ca să ȋntregim povestea sa fascinantă, ar mai fi un amănunt: ȋn 2018 a preluat din mâinile lui Yannick Nézet-Séguin postul de dirijor principal al Filarmonicii din Rotterdam, cel mai tânăr din istoria orchestrei olandeze.

Cum va modela Lahav Shani orchestra lui Fabio Luisi? Fără ȋndoială, cu temperament ȋnflăcărat, mai ales că dirijează Simfonia a IV-a ȋn fa minor de Piotr Ilici Ceaikovski. Ȋn prima parte o va acompania pe Yulianna Avdeeva, deținătoarea premiului I la Concursul Internațional "Chopin" - ediția 2010, ediție când Daniil Trifonov s-a clasat al III-lea. Yuliana Avdeeva debutează cu Orchestra Simfonică Națională Daneză interpretând Concertul nr. 1 ȋn mi minor de Frederic Chopin.

Capodopere romantice ȋn viziunea celor doi protagoniști excepționali din tânăra generație garantează un simfonic emoționant, captivant, pe care-l transmitem ȋn direct la Radio România Muzical.

Photo: Marco Borggreve

Monica Cengher