Agenda de concert Înapoi

Ekphrasis. Visual Music

Publicat: marți, 26 Februarie 2019 , ora 9.16

ETAJ artist run space este un spatiu dedicat promovării si expunerii artei contemporane tinere. În data de 2 martie 2019, la ora 19, în spațiul galeriei de artă se va desfășura un eveniment artistic experimental, care alătură arta vizuală și muzica, într-o relație de sinergie. Artistul vizual Constantin Rusu si muzicienii Ștefan Diaconu și Daria Tofănescu, interpreți la flaut, vor construi împreună un moment artistic în cadrul căruia muzica va fi recreată, în vizual, prin desen.

Ștefan Diaconu a conceput un recital muzical, care va puncta prin piesele interpretate diferite perioade ale istoriei muzicii, traversând Barocul, Clasicismul, Modernismul și contemporaneitatea. Piesele pentru flaut solo și cele interpretate în duo vor reprezenta punctul de plecare, inspirația, pentru desenele realizate, pe parcursul recitalului, de Constantin Rusu. Făcând apel la desenul în tuș negru pe alb, ca formă de sinteză expresivă, artistul vizual va transpune pe pânza alba trăirea pe care muzica o insuflă, în încercarea de a recrea în vizual esența muzicii. De aici vine și titlul proiectului, Ekphrasis, care evocă bogăția și intensitatea rezultată din trecerea dintr-un mediu artistic în altul, o opera de artă ce își găsește rezonanță într-o altă formă a artei, se îmbogățește în sens prin regăsirea ei într-un alt mediu artistic.

Publicul va traversa câteva momente din istoria muzicii prin intermediul reperelor muzicale interpretate de cei doi instrumentiști și totodată va avea experiența de a asculta diferite moduri de interpretare la flaut, corespunzând fiecărei perioade istorice reprezentate. Compozitorii prezenți în repertoriu vor fi Johann Sebastian Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Carl Joachim Andersen, Johannès Donjon, Claude Debussy, Dinu Lipatti, Doina Rotaru și Katherine Hoover. Constantin Rusu va pătrunde specificul fiecărei perioade și va evoca în vizual trăirea muzicii, gestul său artistic căpătând diferite nuanțe și generând expresivități diverse, în funcție de simțirea pe care muzica o va genera.

Evenimentul va fi împarțit în patru părti, corespunzând celor patru perioade istorice reprezentate. Va exista o prezentare a repertoriului muzical, ce va fi realizată de Ștefan Diaconu.