ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.10 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.14 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Se întâmplă la Radio România Înapoi

Editura Casa Radio, laureată la Gala Industriei de Carte din România

Publicat: vineri, 15 Mai 2015 , ora 10.14

Pentru al treilea an consecutiv, Editurii Casa Radio i-a fost decernat premiul la categoria Cea mai bună carte netipărită: Audiobook. Juriul format dintr-o echipă de 10 specialiști și prezidat anul acesta de istoricul literar și jurnalistul Mircea Vasilescu a decis acordarea Trofeului Bun de Tipar audiobook-ului Scrisoare deschisă sau Nu mă mai așteptați la ore mici de Mariana Marin.

Editura a fost nominalizată la aceeași secțiune și cu albumul După melci de Ion Barbu.

Joi, 14 mai, în Aula Bibliotecii Naționale a României a avut loc Gala Industriei de Carte din România Bun de Tipar, aflată în 2015 la cea de-a patra ediție, eveniment dedicat excelenței editoriale și promovării celor mai importante proiecte anuale ale pieței de carte românești.

Audiobook-ul Scrisoare deschisă sau Nu mă mai așteptați la ore mici de Mariana Marin, apărut în Colecția Biblioteca de Poezie Românească, dă voce unei mari scriitoare. Mariana Marin, poetă reprezentativă a generației '80 care a părăsit de timpuriu scena poeziei dar nu și raftul întâi al literaturii române. Între 1991-2002, a înregistrat pentru posteritate 27 de poeme, aflate în Fonoteca Radio România, cărora li se adaugă poemul Patru fără un sfert de Virgil Mazilescu, în aceeași rostire impresionantă a Marianei Marin, precum și un extras din interviul difuzat în emisiunea Portrete și evocări literare (realizator: Anca Mateescu, 1995).

Volumul reprezintă un eveniment editorial și datorită întâlnirii colegilor de generație: în loc de postfață se regăsesc mărturii de Romulus Bucur, Mircea Cărtărescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru și Ion Bogdan Lefter. Criticul literar Nicolae Manolescu semnează cuvântul-înainte, iar ilustrațiile îi aparțin artistului unei întregi generații: Tudor Jebeleanu. Audiobook-ul conține atât înregistrări inedite, realizate de Emil Buruiană, cât și poeme difuzate în emisiuni istorice ale Radiodifuziunii, Poezie românească și Lecturi în premieră (redactori Georgeta Drăghici, Emil Buruiană și Dan Verona). Conceptul grafic al albumului îi aparține artistului Eduard Constantin.

Titlurile nominalizate în acest an fac parte - ca și distincțiile de la edițiile precedente - din programul de valorificare a arhivelor radiofonice propus și realizat împreună cu Serviciul Patrimoniu Cultural și Arhive. Editura Casa Radio face parte din Centrul Cultural Media al Radio România și este numele de marcă sub care Radio România valorifică cel mai important tezaur de bunuri media din spațiul românofon.

În 2014, Editura Casa Radio a primit Trofeul Galei Bun de Tipar, la categoria Cea mai bună carte netipărită - Audiobook, pentru Așteptând ceasul amintirilor de Dinu Pillat, apărut în colecția Vocile memoriei. În 2013, editura a obținut Diploma de excelență pentru cel mai bun proiect de audiobook al anului 2012: I.L. Caragiale, Mofturi (1877-1902), în timp ce în 2012, colecția Lecturi pe întuneric a primit Mențiunea specială a Juriului, la categoria Cea mai bună carte netipărită - Audiobook, pentru titlurile apărute în 2011: Mircea Horia Simionescu citește din Ingeniosul bine temperat; Mircea Nedelciu citește Ora spre zero și alte proze; Emil Botta recită ...de la Dante la Eminescu...

La cea de a patra ediție a Galei Industriei de Carte din România Bun de tipar au fost înscrise peste 750 de proiecte. Gala Industriei de carte din România Bun de Tipar este organizată de Asociatia Headsome Communication și Asociația Editorilor din România (AER), cu sprijinul Ministerului Culturii, al Bibliotecii Naționale a României și al Institutului Cultural Român.

Detalii pe www.galabundetipar.ro și www.edituracasaradio.ro