Agenda de concert Înapoi

Editura Casa Radio, lansare la Ateneul Român

Publicat: joi, 10 Noiembrie 2022 , ora 15.00


Duminică, 13 noiembrie 2022, începând cu ora 19.00, publicul bucureștean este așteptat la Ateneul Român, unde va avea loc Recitalul aniversar - Ilinca Dumitrescu 70. În program, lucrări de Domenico Scarlatti, Wolfgang Amadeus Mozart și Frédéric Chopin.

Cu acest prilej, Editura Casa Radio va lansa albumul "Arta pianistei Ilinca Dumitrescu. Domenico Scarlatti - Sonate". La finalul spectacolului, chiar pe scena Ateneului, prestigioasa pianistă va acorda o sesiune de autografe.

Apărut în colecția Maestro a Editurii Casa Radio, albumul cuprinde o selecție de lucrări ce ilustrează sonor trăsăturile esențiale ale creației lui Domenico Scarlatti. Totodată, sonatele alese alcătuiesc un recital oferit într-o ipostază pe cât de unitară, pe atât de atrăgătoare prin varietatea pieselor componente, în interpretarea inconfundabilă a pianistei Ilinca Dumitrescu.


Nume de prestigiu al artei interpretative românești, personalitate artistică de anvergură internațională, pianista Ilinca Dumitrescu a concertat în orașe de pe cinci continente, 46 de țări, 39 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. S-a născut la București, într-o familie de artiști (tatăl - compozitorul Ion Dumitrescu, profesor universitar emerit, membru corespondent al Institutului Franței - Académie des Beaux-Arts, mama - poeta și actrița Mariana Dumitrescu). A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea și Mihail Jora în România, Stanislav Neuhaus și Iakov Flier la Conservatorul de Stat P.I. Ceaikovski din Moscova, absolvit în 1978 cu distincția maximă Diplomă de Merit. Este deținătoarea celor mai importante premii în țara natală (Premiul Academiei Române - 1995, Premiul Institutului Cultural Român - 2003, Premiul Radio România Cultural - 2005 etc.), dar și a multor distincții internaționale (printre care Commendatore dell'Ordine della Stella della Solidarietà Italiana - 2005, acordată de Președintele Republicii Italiene, și Chevalier de l'Ordre des Arts et Lettres - 2012, din partea Guvernului francez). În anul 2013, Ilinca Dumitrescu a primit Premiul Forumului Muzical Român pentru întreaga activitate, după o prestigioasă carieră artistică desfășurată de-a lungul a cinci decenii.

Activitatea sa artistică se desfășoară în varii domenii: pe lângă aceea de pianistă concertistă (în 1980 devine solistă concertistă de stat), este și muzicolog (obține titlul de Doctor la Universitatea Națională de Muzică București cu calificativul maxim summa cum laude), pedagog (a predat cursuri de măiestrie în Cehia - 1991-1997 - Festivalul Internațional al Boemiei de Sud patronat de Lord Yehudi Menuhin, S.U.A., Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia, Perú), muzeolog (între anii 1994-2006 a fost director al Muzeului Național George Enescu din București), realizator și producător TV al emisiunii Ilinca Dumitrescu și invitații săi (postul de televiziune România de Mâine, unde a și condus Departamentul Muzical aproape un deceniu, 2007-2016).

Deține o discografie semnificativă, discul său 14 Sonate de Domenico Scarlatti fiind selecționat, în 1986, de către International Record Critics Award reunit la New York, printre cele mai bune albume ale anului, stând alături de cele ale unor Emil Gilels, Radu Lupu sau Murray Perahia.

Face parte frecvent din juriile internaționale ale unor concursuri de pian sau alte domenii muzicale. A participat la diverse și prestigioase festivaluri internaționale, unele patronate de Lord Yehudi Menuhin. În 1997 este aleasă membră a Senatului Academic la Accademia Internazionale d'Arte Moderna din Roma. Îi sunt dedicate multe lucrări pentru pian (Mihail Jora, Paul Constantinescu și alți compozitori români sau străini) și a realizat numeroase prime audiții.


Albumul "Arta pianistei Ilinca Dumitrescu. Domenico Scarlatti - Sonate" este disponibil, la preț de producător, la librăria Editurii Casa Radio din str. Temișana nr. 31, București, sau prin comandă online pe site-ul editurii (www.edituracasaradio.ro). De asemenea, poate fi achiziționat de la partenerii de distribuție, incluzând librăriile Humanitas și Cărturești.