Agenda de concert Înapoi

ECHOES - Festivalul Internațional "Aurel Stroe", compozitorii și artiștii ediției a II-a

Publicat: luni, 28 Aprilie 2025 , ora 15.50

"Este necesar să ne manifestăm dragostea pentru muzica lui Aurel, căci dincolo de puterea pe care o are, ea pune întrebări, cum îi plăcea să spună." (Bernard Cavanna)

ECHOES - Festivalul Internațional "Aurel Stroe" va avea loc în perioada 5-7 mai 2025, în București, fiind inițiat de Maria-Clara Brumariu, nepoata compozitorului. În cea de-a doua ediție sunt programate trei concerte: la Institutul Francez din România, Institutul Cultural Român și Universitatea Națională de Muzică din București.

Concertul de la Institutul Francez din România, la Cinema Elvire Popesco, va include proiecția filmului documentar "Aurel Stroe", realizat în anul 2002 de Bernard Cavanna și Laurence Pietrzak. Accesul la concerte este liber, în limita locurilor disponibile.

Compozitorul Aurel Stroe a fost un profesor remarcabil, având mereu în preajmă tineri care i-au devenit discipoli și care astăzi formează elita muzicii contemporane din România. Pentru a II-a ediție a festivalului, compozitori precum Mihnea Brumariu, Bernard Cavanna, Irina Hasnaș și Sabina Ulubeanu au compus lucrări care vor fi prezentate în premieră absolută.

Născut la Timișoara, într-o familie de muzicologi, Mihnea Brumariu a început studiul pianului când avea 5 ani. A absolvit Universitatea de Muzică din București, secția Compoziție, la clasa profesorului Aurel Stroe. În 1978 a obținut premiul de compoziție "Dinu Lipatti", cu lucrarea "Concertino pentru pian și orchestră", iar în 2010 a primit bursa "George Enescu" pentru cea de-a doua operă, "SAPHO". Din 1980 este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

A fost producător de spectacole la Opera Națională București, profesor universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", director al secțiunii de Teatre și Spectacole în Ministerul Culturii și directorul Editurii Muzicale din România.

Bernard Cavanna (1951) a primit numeroase distincții, printre care bursa pentru creație originală a Ministerului francez al Culturii (1984), o rezidență la Villa Medicis din Roma (1985-1986), premiul SACEM pentru cea mai bună operă contemporană originală ("Messe un jour ordinaire", 1998), mențiunea câștigătoare la Tribuna internațională a compozitorilor UNESCO (1999), un premiu "Victoire de la musique" (Concerto for violin, 2000), Marele premiu SACD pentru muzică (2007) și prestigiosul premiu internațional "Arthur Honegger" (2013, Fondation de France).

"Unii oameni intră în religie printr-o revelație divină bruscă, dar eu am făcut-o prin muzică, în 1972, într-o întâlnire instantanee cu muzica lui Aurel Stroe: am știut în acel moment că nu mă mai puteam gândi la muzică în felul în care o făcusem înainte. Am aflat mai târziu că acest compozitor era considerat unul dintre liderii noii muzici românești - pentru mine, el devenise și rămâne liderul muzicii occidentale, la fel ca Ligeti, Xenakis și Zimmermann." (Bernard Cavanna)

Irina Hasnaș a studiat compoziția la Conservatorul "Ciprian Porumbescu" cu Aurel Stroe, Liviu Comes și Nicolae Beloiu, iar Doctoratul l-a obținut la Academia "Gheorghe Dima" din Cluj, sub îndrumarea compozitorului și profesorului Cornel Țăranu. Lucrările camerale și simfonice pe care le-a compus au fost interpretate în țară și în cadrul unor festivaluri internaționale.

Irina Hasnaș, despre profesorul său: "Spunea adesea: «Eu vă dau unelte cu care să pătrundeți și să cercetați Universul Muzical și să vă regăsiți». Mulțumesc, Aurel Stroe!".

Creația premiată a Sabinei Ulubeanu cuprinde lucrări camerale, simfonice, corale sau multimedia, interpretate în Europa, SUA și Asia sub egida unor festivaluri importante.

Din 2011 este cofondator și codirector artistic al InnerSound New Arts Festival din București, iar în februarie 2024 a devenit lector universitar la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru, disciplinele Teorie, Citire de partituri, Estetică muzicală.


PROGRAMUL CONCERTELOR

Luni, 5 mai 2025, ora 19:00 / Institutul Francez din România - Cinema Elvire Popesco

Aurel Stroe - "Polyphnien und Heterophonien" pentru 3 clarinete și violă

Bernard Cavanna - "Fauve" pentru vioară solo

Mihnea Brumariu - "Kompositionklassen versus SCRAP Klassen" pentru vioară solo

Proiecția filmului documentar "Aurel Stroe"

Marți, 6 mai 2025, ora 19:00 / Sala Mare a Institutului Cultural Român

Bernard Cavanna - "Alte Musik" pentru violoncel și pian

Irina Hasnaș - Evolutio II, Trio pentru clarinet, pian și violoncel

Sabina Ulubeanu - "Between Times II" pentru două clarinete, trio de coarde și pian

Aurel Stroe - "Fantaisie quasi una Sonata" pentru violoncel și pian

Miercuri, 7 mai 2025, ora 19:00 / Universitatea Națională de Muzică din București - Sala Auditorium

Aurel Stroe - "În vis desfacem timpurile suprapuse" pentru clarinet, violoncel, pian și clavecin

Maurice Ravel - Sonata pentru vioară și violoncel

Aurel Stroe - "Mozart Sound Introspection", Bagatelle pentru un șir mozartian pentru trio de coarde

*****

Programul artistic al festivalului va fi susținut de muzicienii Noëmi Schindler (vioară), Daniel Vots (violă), Christophe Roy (violoncel), Radu Greluș (clarinet), Emanuel Rupa (clarinet), Andrei Văleanu (clarinet), Christophe Henry (pian) și Cristiana Mihart (pian).

Născută la Zürich, Noëmi Schindler a studiat cu Pierre Amoyal la Conservatorul din Lausanne. După terminarea masteratului, a studiat cu violonista și profesoara Aïda Stucki la Conservatorul Winterthur. "Rareori am auzit o interpretare atât de tulburătoare și de subtilă [...]: dificultățile tehnice au fost demult rezolvate în favoarea unui frazări naturale", scria Le Monde despre premiera Concertului pentru vioară de Bernard Cavanna ("Victoire de la musique", 2000, Premiul Unesco), un compozitor care va rămâne o întâlnire decisivă. Repertoriul ei variază de la muzica barocă, pe care a studiat-o cu Mira Glodeanu la Conservatoire Royal de Bruxelles, la repertoriul clasic și contemporan. Ca urmare, a interpretat numeroase premiere (peste trei sute) și a apărut ca solistă în toate repertoriile cu diferite orchestre și ansambluri, inclusiv Orchestre Philharmonique de Radio France, Orchestre National des Pays de la Loire, Orchestre National de Lille, Orchestre de Picardie, Schweizer Kammerorchester, ansamblurile TM+ și Aleph. În duo cu violoncelistul Christophe Roy, ei au ajuns pe toate continentele în numeroase concerte.

Predă la Conservatorul Edgar-Varèse din Gennevilliers, iar în 2024 înființează festivalul MusicAlvaNeu în Elveția, în cantonul Grisons, dedicat muzicii noi, clasice și populare.

Daniel Vots este în prezent angajat al Orchestrei Naționale Radio și absolvent al Universității Naționale de Muzică din București. Violistul Daniel Vots colaborează cu orchestre precum Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești, Filarmonica "George Enescu" din București, Filarmonica "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea, Orchestra Simfonică București, Symphactory Orchestra și Camerata Regală. A colaborat cu Winton Marsalis, Zoli Toth, Direcția 5 și Grigore Leșe. Daniel Vots interpretează atât pe scene consacrate, în ambianța muzicii elitiste, cât și pe scene improvizate, interpretând muzică de cameră (în prezent este membru "Art Quartet" și "Apollo Quartet" alături de care susține concerte regulat), muzică ușoară (rock, indie, muzică electronică și contemporană). Un muzician de cameră în ascensiune și un solist versatil, Daniel Vots interpretează, de asemenea, la pian, vioară, chitară și mandolină.

Născut în 1960 la Paris, Christophe Roy a studiat violoncelul cu Paul Boufil, Jean Barthe, Pierre Penassou și Maurice Gendron, precum și cu compozitorul Dan Lustgarten. În același timp, a studiat analiza cu Camille Roy, armonia cu Raffi Ourgandjian și contrapunctul cu Dan Lustgarten și Gérard Geay. A urmat un curs postuniversitar de muzică de cameră cu Jean-Claude Pennetier la Conservatorul din Paris. În 1994, a primit "Premiul special pentru violoncel" la Concursul internațional Gaudeamus din Rotterdam (prezidat de Siegfried Palm).

Interpret al repertoriului solistic și cameral, în 1983 a fondat Ansamblul Aleph, un grup de muzicieni dedicat în întregime muzicii contemporane și repertoriului secolului XX, având la activ câteva sute de premiere. În 1994, a participat la crearea Newt Hinton Ensemble, format din 13 muzicieni virtuozi din întreaga lume. În 1995 a înființat Trio Aller-Retour (acordeon, vioară și violoncel).

Predă violoncelul la Conservatorul din Evry din 1979, iar la Conservatorul din Cergy-Pontoise din 2015. La Conservatorul din Evry a înființat, în 2002, Centre de Pratique de Violoncelle Contemporain.

Christophe Roy este directorul artistic al Festivalului de muzică contemporană din Cluny. Interpretează la un violoncel din 1876 de Charles-André Miremont, care i-a aparținut lui Pierre Pénassou.

Radu Greluș, în prezent clarinetist al Orchestrei de Cameră Radio, și-a început călătoria muzicală în orașul Sibiu, sub îndrumarea tatălui său. A debutat în 2010, câștigând prima ediție a concursului "Drumul spre celebritate", organizat de Radio România Cultural. A obținut numeroase distincții, amintind premiul 2 și premiul special "Regione Puglia" la Concursul Internațional "Saverio Mercadante" din Italia, premiul 3 la Concursul Internațional "Gheorghe Dima" din Cluj, premiul I la Concursul Lions Club din Timișoara și Concursul Internațional de Clarinet și Saxofon din Iași și premiul 3 la Concursul Internațional "Thomas Kutti" din Augsburg (Germania).

Radu a urmat studii avansate la Academia de Muzică din Basel, Elveția, sub îndrumarea lui François Benda. Ca solist a fost prezent alături de Orchestrele Filarmonicilor din Sibiu, Cluj și Timișoara, dar și alături de ansambluri camerale precum Orchestra de Cameră Radio și Orchestra de Cameră a Academiei din Basel.

A concertat la Musikverein din Viena, Tonhalle Zurich, sala Filarmonicii din Paris, Philharmonie și Konzerthaus din Berlin și Victoria Hall din Geneva, ca membru al Orchestrei Române de Tineret, Orchestrei de Tineret a Elveției și Romanian Chamber Orchestra.

Radu Greluș activează și pe scena muzicii de cameră, interpretând la Festivalul de Muzică de Cameră din Basel (Elveția) și Festivalul SoNoRo.

Emanuel Rupa, născut în Ploiești, și-a început studiile de clarinet la Conservatorul "Mestre Tàrrega" din Castellón (Spania) însă numai după ce s-a întors în Ploiești și a studiat cu Florian Nistoroiu la Colegiul de Arte "Carmen Sylva", și-a dezvoltat cu adevărat pasiunea pentru instrument. La vârsta de 14 ani, a câștigat premiul întâi la Olimpiada Națională de Muzică și a debutat ca solist cu Orchestra Filarmonică "Paul Constantinescu" din Ploiești.

În 2021, s-a înscris la Universitatea Națională de Muzică din București, unde a studiat cu Emil Vișenescu și a absolvit ca cel mai bun student al promoției sale. În această perioadă, a participat la un proiect didactic care promova muzica de cameră românească contemporană, alături de sextetul său, ansamblul VEDE(M)².

Din 2022, studiază la Escuela Superior de Música Reina Sofía din Madrid, iar profesorii săi sunt Pascal Moraguès și Carlos García. În Spania a avut colaborări cu orchestre precum Orchestra Simfonică Freixenet și Orchestra Clasică Santa Cecilia.

Una dintre cele mai mari pasiuni ale sale este compoziția, disciplină pe care o consideră esențială pentru evoluția sa artistică. În 2024, a avut onoarea de a interpreta una dintre lucrările sale proprii la Teatrul Regal din Madrid, evidențiind dedicația sa de a crea muzică și dezvoltarea sa ca artist.

Născut în Ploiești, clarinetistul Andrei Văleanu a crescut într-o familie de muzicieni, iar la 7 ani a început studiul la Colegiul de Artă "Carmen Sylva". La vârsta de 15 ani a susținut primul concert în calitate de solist, alături de Filarmonica "Paul Constantinescu" din Ploiești, urmate până în prezent de alte cinci alături de instituția ploieșteană și de unul susținut alături de Filarmonica "Mihail Jora" din Bacău, în 2020.

După absolvirea liceului, în anul 2015, începe studiile de licență în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, la clasa de clarinet a profesorului Emil Vișenescu. Este membru al Orchestrei Naționale de Tineret și a colaborat cu orchestre precum Filarmonica "George Enescu", Orchestra Națională Radio, Filarmonica Banatul ș.a.

După finalizarea studiilor de licență își concentrează activitatea pe muzică de cameră și organizarea de evenimente și colaborează în proiecte precum Festivalul SoNoRo (2021- 2024), SoNoRo Musikland (2022-2024), Festivalul Eufonia (2022, 2023), Romanian Chamber Orchestra (2023), SoNoRo Conac (2023, 2024), Artown Festival (2024), Sharp Classics (2024).

În anul 2021 a înființat Asociația Sync împreună cu sora lui. Proiectele pe care le desfășoară sunt create în jurul tinerilor și a muzicii de cameră și sunt organizate preponderent în județul Prahova.

Pianistul Christophe Henry a studiat la Conservatorul din Paris, obținând premiul I cu Alain Planes (pian), Michel Chapuis (orgă), Bruno Pasquier (MDC) și Jean Koerner (acompaniament). Și-a continuat studiile cu Menahem Pressler (Beaux-Arts Trio).

Multi-instrumentist fără frontiere stilistice (pianist, organist, muzician de orchestră) a colaborat cu numeroase orchestre și coruri (Radio France, Filarmonica din Paris, Accentus, Champs Elysées etc.) și a participat la multe festivaluri (Saint-Bertrand-de-Comminges, Notre Dame de Paris, Midis Musicaux du Louvre, Radio-France, Saint-Denis, La Chaise Dieu, Noirlac și Salzburger Festspiele).

După ce a înregistrat pianul-pedală al lui C-V Alkan la Musée de la Musique din Paris, a fost solist cu corul Accentus în Sala Mare a Mozarteum din Salzburg și a interpretat Simfonia a III-a de Saint-Saëns cu Orchestra Radio France în cele mai mari săli din Beijing, Shanghai, Tokyo, Seul, Paris, Viena și la Théatre Antique d'Orange.

Este membru al Octetului Sirba, un proiect muzical care reînvie repertoriul mixt de muzică tradițională, klezmer și romă. Concertează în toată Franța și în lume (Viena, Köln, Tokyo, Istanbul și, recent, în Sala mare a Filarmonicii, cu ocazia lansării ultimului lor album).

Christophe Henry este organist la marea orgă a bisericii Notre-Dame din Versailles.

După absolvirea Colegiului Național de Arte "Dinu Lipatti", pianista Cristiana Mihart a studiat la Conservatoire Royal de Musique din Bruxelles, sub îndrumarea lui Jean Claude Vanden Eynden, și la Universitatea Națională de Muzică din București, alături de prof. univ. dr. Sandu Sandrin (pian), prof. univ. dr. Verona Maier (muzică de cameră) și prof. univ. dr. Steluța Radu (acompaniament). Dorind să-și extindă orizontul claviaturii, urmează timp de doi ani cursuri de orgă și clavecin la clasa conf. univ. dr. Dan Racoveanu, în cadrul aceleiași universități.

În anul 2025, obține titlul de Doctor în muzică, cu teza intitulată "Elemente polifonice și de belcanto în creația lui Frédéric Chopin", elaborată sub îndrumarea prof. univ. dr. Dana Borșan.

În prezent, își desfășoară activitatea didactică în calitate de asistent la Universitatea Națională de Muzică din București, în cadrul Departamentului de Instrumente cu Claviatură și Muzică de Cameră.

Laureată a numeroase concursuri naționale și internaționale de pian (Concertino Praga - Cehia, Excellentia - Bruxelles, Belgia, Mihail Jora, Suzana Szörenyi - România), Cristiana Mihart a urcat pe scene importante din România: Ateneul Român, Sala Radio, Filarmonicile din Brașov, Bacău, Satu Mare, Oradea, Ploiești ș.a. Activitatea sa concertistică s-a extins și în afara țării, cu apariții în Belgia, Franța, Italia, Austria, Germania și Cehia.

*****

Accesul la cele trei concerte este liber, în limita locurilor disponibile. Mai multe informații despre festival se pot găsi pe site și pe rețelele sociale - Facebook și Instagram.