ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Agenda de concert Înapoi

E vremea 'festivalurilor grele': din offline înapoi în online: Brassy Business va transmite ONLINE concertele ținute cu porțile închise, fără public

Publicat: marți, 13 Octombrie 2020 , ora 12.14

Brassy Business - Brass International Days, eveniment realizat de Tribul Artistic și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN), a debutat în această toamnă la Timișoara, evenimentul având loc în perioada 11-18 octombrie.

Brassy Business pune pe harta culturală a orașului un tip de manifestare de cultură prea puțin prezentă, care răspunde nevoii publicului de a avea acces la noi experiențe culturale, deschizând drumul spre oportunități de a pune în lumină instrumente cu personalitate aparte: este singurul festival adresat instrumentelor de alamă și muzicii specifice acestora. Prima ediție a festivalului propune o serie de masterclass-uri gratuite pentru tinerii instrumentiști români și 3 concerte susținute de artiști cu vastă experiență orchestrală.

Un lucru este cert pentru organizatori: incertitudinea aferentă fiecărui proiect implementat în timpul pandemiei. Nesiguranța care plutește în aer aduce cu sine o serie de schimbări și decizii dificile. Recent România a fost inclusă pe "lista neagră" a Germaniei, fiind declarată zonă roșie din cauza riscului ridicat de infectare cu COVID-19. Această decizie a generat o serie de modificări la nivelul programului lansat inițial de către organizatorii festivalului, însă susținerea primită din partea artiștilor internaționali implicați a oferit imboldul necesar pentru ca lucrurile să meargă mai departe.

Noua formulă, sub care vor avea loc masterclass-urile și 2 dintre concertele acestei ediții, aduce la Timișoara 5 artiști cu vastă experiență internațională, activi în importante orchestre sau ansambluri din întreaga Europă și de peste ocean: Flavius Petrescu (trompetă), directorul artistic al festivalului, este considerat unul dintre cei mai apreciați trompetiști români ai generației sale; Jose Reál Cintero (trompetă) - ocupă poziția șef de partidă adjunct la "Beethoven" Orchester Bonn; Timothy Page (corn) deține poziția de șef de partidă la Theater an der Elbe din Hamburg;André Melo (trombon) colaborează cu renumite orchestre europene, precum Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii WDR, Orchestra de Cameră Mahler, în 2018 primind premiul "Opus Klassik Award" pentru înregistrarea Simfoniei Nr. 3 de Mahler; Tomer Maschkowski (trombon bas) deține din 2018 titulatura de Yamaha Artist, fiindfrecvent invitat în ansambluri pentru instrumente de alamă în cadrul Berliner Philharmoniker sau a Festivalului din Lucerna.

O nouă decizie dificilă asumată de către Tribul Artistic a fost aceea de a reveni în online: cele 3 concerte care erau planificate ca întâlniri cu publicul în spații ca Opera Națională Română Timișoara, Parohia Romano-Catolica Timisoara III - "Preasfanta Inima a lui Isus" -Elisabetin și Casa Tineretului, se vor difuza online pe paginile de Facebook a Brassy Business și Tribul Artistic.