Evenimente Înapoi

Duelul Viorilor deschide 'Luna Enescu' la Londra

Publicat: miercuri, 21 Ianuarie 2015 , ora 15.19

După o ediție de mare succes, cea de-a patra, desfășurată pe scenele României în iarna anului 2014, Turneul "Duelul viorilor", organizat de Centrul Cultural Media Radio România și Asociația Culturală Accendo, deschide, pe data de 22 ianuarie 2015, amplul program de evenimente dedicate lui George Enescu, la 60 de ani de la moartea compozitorului, de Institutul Cultural Român din Londra. Inițiativa, prima de acest fel în Marea Britanie, este realizată în parteneriat cu Ambasada Românei la Londra, Festivalul Internațional "George Enescu" de la București, Muzeul Național "George Enescu", Radio România și revista "The Gramophone", cu sprijinul Invitation Romania Travel.

Programul "Lunii Enescu" de la Londra este alcătuit din două concerte camerale și un concert simfonic, vernisarea unei expoziții de fotografii și documente, o dezbatere ilustrată prin imagini inedite și filme de arhivă și o minicampanie de susținere a turismului cultural în România și va reuni, sub egida legendarului compozitor, muzicieni, exegeți, animatori culturali și ansambluri muzicale de primă mână.

Protagoniștii primei manifestări, "Duelul viorilor", ce se va desfășura pe scena de concerte camerale din 1 Belgrave Square, sunt: violonistul Liviu Prunaru, concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, care cântă pe vioara Stradivarius Pachoud și violonistul Gabriel Croitoru, prof. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București, solist-concertist al Orchestrelor Radio România, care cântă pe vioara Guarneri del Gesu, instrument pus la dispoziție de Muzeul Național George Enescu, în patrimoniul căruia se află. Li se alătură pianistul Horia Mihail, unul din cei mai apreciați muzicieni români ai generației sale, solist concertist al Orchestrelor Radio România.

Cei trei vor interpreta lucrări celebre din repertoriul pentru vioară și pian, dar și o versiune originală a Anotimpurilor de Piazzolla în prelucrarea argentinianului Mariano Castro, pentru două viori și pian.

"Luna Enescu", ale cărei evenimente se vor desfășura pe scena de concerte camerale din 1 Belgrave Square, dar și la renumitul Southbank Centre, reprezintă punctul culminant al celor peste șapte ani de promovare a operei enesciene în Marea Britanie de către ICR Londra, în principal prin intermediul deja consacratei serii de concerte "Enescu", organizată de ICR Londra împreună cu Societatea Enescu din Marea Britanie, în care au evoluat, de-a lungul timpului, nume de prim-plan ale muzicii românești și internaționale.