Evenimente Înapoi

'Drumul spre celebritate': laureații concursului evoluează la Sala Radio!

Publicat: miercuri, 29 Aprilie 2015 , ora 10.43

În fiecare primăvară, la Sala Radio, publicul bucureștean are șansa de a-i cunoaște și a-i aplauda pe tinerii muzicieni români care vor "scrie" mai departe istoria scenelor muzicale: laureații competiției naționale anuale "Drumul spre celebritate".

Miercuri, 6 mai, ora 19.00, alături de Orchestra de Cameră Radio - ansamblu între ale cărui priorități se află promovarea tinerilor dirijori și interpreți români - sunt invitați să evolueze în postură solistică câștigătorii celei de-a V-a ediții a evenimentului, derulate în aprilie 2014, La Palatul Mogoșoaia: Duo Kitharsis, Chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan - premiul I, fagotistul Mihai Boboiescu - premiul II și pianistul Iulian Ochescu - locul al III-lea. Laureații au fost aleși după 7 etape, care au desemnat prin voturile a peste 300 de elevi și profesioniști pe cei 7 finaliști din 53 de candidați înscriși, juriul celei de-a V-a ediții fiind prezidat de Sorina Goia - Redactor Șef al postului Radio România Cultural.

Concertul se va derula sub bagheta dirijorului Orchestrei de Cameră Radio, Cristian Brâncuși, și va fi prezentat de inițiatorul proiectului,Sebastian Crăciun.

În programul serii veți asculta partiturile a doi compozitori germani, ambii fiind dintre cei mai importanți reprezentanți ai romantismului muzical: Schumann - Concertul în la minor pentru pian și orchestră și Carl Maria von Weber - Concert în fa major pentru fagot și orchestră. Un moment deosebit al serii îl va reprezenta Concertul pentru două chitare și orchestră, interpretat de DUO KITHARSIS - Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan - și semnat de Mario Castelnuovo-Tedesco, unul dintre cei mai mari compozitori pentru chitară ai sec. XX, care a creat aproape 100 de lucrări pentru acest instrument.

Concursul "Drumul spre celebritate" este singura competiție muzicală din România în care rolul tinerilor spectatori - jurați este determinant și care în afara unor premii în bani oferă tinerilor muzicieni oportunități de afirmare, primii trei clasați fiind invitați să susțină concerte cu Orchestra de Cameră Radio și Ochestra Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiești, recitaluri la Palatul Mogoșoaia și la Castelul Peleș. Evoluțiile concurenților sunt înregistrate și difuzate pe frecvențele naționale ale postului Radio România Cultural.

Evenimentul este inițiat și coordonat de Sebastian Crăciun și organizat de Primăria Municipiului București, prin Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Radio România Cultural, Asociația "Pro Valores", Inspectoratul Școlar al Municipiului București și ExcesMusic.

DUO KITHARSIS - format din Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan - este un duo de chitare. După absolvirea Universitătii Naționale de Muzică din București, cei doi muzicieni și-au continuat studiile de master la Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst - Stuttgart. Începând cu anul 2013, Duo Kitharsis studiază la Conservatoire de Strasbourg, la clasa unuia dintre cele mai importante duo-uri de chitară din lume: Duo Melis. Duo Kitharsis a câștigat numeroase premii la competiții importante, precum: Premiul I la Festivalul Internațional de Chitară "Transilvania", ediția a IX-a, Cluj-Napoca (România) în 2011; Premiul II la Concursul European de Chitară Clasică "Enrico Mercatali", ediția a X-a, Gorizia (Italia) în 2013; Premiul "Champagne Mailliard" la Concursul European de Muzică de Cameră, ediția 28, Paris (Franța) în 2014; Premiul I la "Concorso di Esecuzione Musicale 'Citta di Piove di Sacco'", ediția a VII-a, Padova (Italia) în 2014 și de curând Marele Premiu la Concursul Internațional de Chitară de la Olsztyn (Polonia).

Fagotistul MIHAI BOBOIESCU a obținut premii la concursuri naționale și la olimpiadele de muzică. În perioada 2005 - 2010 a colaborat cu diferite orchestre și ansambluri camerale, dintre care amintim: Orchestra Națională de Tineret, Orchestra Inginerilor, Orchestra Medicilor, Orchestra "Tinerimea Română". A fost solist al Orchestrei de Cameră Radio. În 2013 a câștigat premiul I la concursul internațional de fagot de la Iași și premiul al III-lea la Concursul "Drumul spre celebritate".

Pianistul IULIAN OCHESCU este student la Universitatea Națională de Muzică București. Este câștigător a numeroase premii la concursuri nationale și internaționale: premiul I "J.S.Bach" si marele premiu la concursul internațional "Millenium Piano", premiul I la concursul internațional "Pro Piano-Romania", premiul al II-lea la "Vienna International Piano Competition - Panmusica Austria" ș.a. A studiat în cadrul unor cursuri de măiestrie cu pianiști și profesori de largă recunoaștere internațională: Justus Frantz, Dan Grigore, Martin Hughes, Diana Ketler, Mihaela Ursuleasa. Este bursier al festivalului internațional de muzică de cameră "SoNoRo".


Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.


Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", în Magazinele Germanos și la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Pentru alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio vă rugăm să consultați site-ul www.orchestreradio.ro sau www.orchestreradio.com.