Cronici Înapoi

Donizetti în Viena Estivala 2009

Publicat: joi, 23 Iulie 2009 , ora 14.59
Am fost martora marti, 21 iulie, la reprezentarea unei opere mai putin cunoscute, si anume drama scenica  Maria di Rohan, terminata în anul 1843 de Gaetano Donizetti. In acel an, Donizetti se afla la Viena, invitat de cancelarul Metternich al Austriei sa lucreze pentru opera curtii imperiale.

Tinând cont de împrejurarile istorice în care a fost scrisa piesa, trupa de opera independenta «Opernwerkstatt » a repus în scena spectacolul într-un cadru arhitectonic adecvat, si anume într-o cazarma construita la porunca împaratului Austriei pe malul Dunarii aproximativ la aceeasi data, si anume în jurul anului 1850. Astfel, turistii de pretutindeni aflati în vacanta la Viena în aceasta vara pot face cunostinta cu teatrul muzical de secol XIX într-un sit istoric mai putin cunoscut al orasului. Montarea a cautat sa dea o tenta de modernitate subiectului, limitând imaginea scenica la doar doua culori de baza, rosu si negru. In spatiul voit static al scenei, doar câteva proiectii video aduc miscare si animatie în nocturna.

Piesa se afla la a 5-a reprezentatie în vara aceasta si a înregistrat deja numeroase cronici favorabile. In rolurile principale joaca Ingrid Kaiserfeld, nascuta la Graz, în Austria, tenorul originar din Turcia Taylan Memioglu si baritonul spaniol Javier Franco. Toti trei se bucura de experienta scenica si de voci puternice, care în curtea interioara a castelului reverbereaza, se prelungesc cu scurt ecou si astfel savoarea auditiei este poate mai speciala decât într-o sala de teatru obisnuita.

In concluzie, am asistat la un spectacol estival echilibrat, care în regia semnata Wolfgang Schilly a prezentat o montare moderna, reusita în ansamblu datorându-se însa nu în ultimul rând conducerii ferme a dirijorului Tiziano Duca, dupa cum am vazut un bun cunoscator atât al teatrului, cât si al lumii lui Gaetano Donizetti.
Haiganus Preda-Schimek