Agenda de concert Înapoi

Doi mari violonceliști români, Marin Cazacu și Răzvan Suma, interpretează Vivaldi și Händel la Sala Radio

Publicat: marți, 17 Decembrie 2019 , ora 13.29

Doi dintre cei mai mari violonceliști români, Marin Cazacu și Răzvan Suma, a căror întâlnire profesională a dat naștere unei frumoase relații mentor-discipol, se vor regăsi pe scena Sălii Radio miercuri, 18 decembrie (ora 19:00), într-un concert prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Ferenc Gabor. Absolvent al studiilor de dirijat la Academia de muzică Hanns Eisler din Berlin, Ferenc Gábor a dirijat în toată lumea, la pupitrul unor mari orchestre și ansambluri de operă.

Cei doi vor interpreta pe scena Sălii Radio două partituri superbe ale barocului muzical: Concertele pentru două violoncele și orchestră semnate de Händel și Vivaldi. Seara va debuta cu Trei piese pentru orchestră de coarde, lucrare ce aparține unuia dintre marii muzicieni români ai secolului XX: compozitorul și dirijorul Constantin Silvestri, de la a cărui dispariție s-au împlinit 50 de ani.

Evenimentul de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 1, creație a lui Beethoven, un preambul la suita de evenimente speciale pe care Orchestrele și Corurile Radio România le vor oferi spectatorilor în 2020, moment aniversar marcat internațional de împlinirea a 250 de ani de la nașterea marelui creator.

Născut in România, Ferenc Gábor a studiat viola la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca și și-a continuat apoi studiile la Tel-Aviv. Între 1986 și 1994, a fost membru al Israel Philharmonic Orchestra, fiind de atunci prim violist la Konzerthausorchester Berlin. Printre ansamblurile pe care le-a dirijat se numără: Konzerthausorchester Berlin, Orchestra Națională Costa-Rica, Kammerphilharmonie Potsdam, Orchestrele Filarmonicilor din Cluj, Târgu Mureș și Oradea, Orchestra Simfonică din Istanbul, Orchestra Presidențială din Ankara. În anul 2007 a înființat formația Solistenensemble Ligatura Berlin, a cărei activitate este centrată în special pe premierele de lucrări aparținând compozitorilor tineri. Multiplele premiere absolute ale unor opere și lucrări orchestrale aparținând secolelor XX și XXI l-au impus pe Ferenc Gábor ca un excepțional interpret și cunoscător al muzicii contemporane.

Unul dintre cei mai apreciați violonceliști români, Marin Cazacu cântă pe un instrument de colecție, un violoncel Lorenzo Ventapane (1820). Marin Cazacu este laureat al concursurilor internaționale de la Geneva, Markneukirchen, Leipzig, Bologna și Belgrad. Din 1983 este solist concertist al Filarmonicii George Enescu și desfășoară o activitate intensă în România, în Europa, Asia și cele două Americi, sub bagheta unor mari dirijori. Numele său a figurat adesea pe afișele unor festivaluri importante: Berlin, Bratislava, București, Hong-Kong, Macao, München, Milano, Osaka, Singapore, Tokio, Valencia, Veneția.

Începând cu 1992, Marin Cazacu este cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din București, studenții săi afirmându-se cu succes pe scene din țară și din străinătate. În 1998 a fondat cvartetul Cellissimo, împreună cu Alexandra Guțu, Răzvan Suma și Olga Mănescu. Cu studenții săi susține recitaluri de 8 până la 20 violoncele în formația Violoncellissimo.

În 1999, Marin Cazacu a înființat Festivalul Internațional Enescu și muzica lumii, care se desfășoară în fiecare vară la Sinaia, în preajma aniversării zilei de naștere a marelui muzician (19 august). Pentru organizarea acestui festival și înființarea primei orchestre naționale de tineret (Orchestra Română de Tineret, sub bagheta lui Cristian Mandeal), a fost răsplătit în anul 2008 de către revistele VIP și Actualitatea Muzicală cu Premiul pentru Proiectul anului, și în anul 2012 a primit Premiul Radio România Cultural.

Cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri și concerte susținute în întreaga lume, violoncelistul Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi muzicieni români. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okiñena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aires, Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.

Solist al Orchestrelor și Corurilor Radio România, Răzvan Suma este cunoscut publicului din întreaga țară grație turneelor sale naționale, prezentate începând cu anul 2012: Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place Tango?, Vă place Cello? ș.a. La acestea se adauga turneele Seară Spaniolă și Seară Britanică și turneele grupului ArgEnTango: Piazzolla - O poveste autentică și Tango La Cetate. Pe lângă prezența sa constantă în zona muzicii clasice, Răzvan Suma a participat și la proiecte mai puțin convenționale, adresate unui public tânăr, deschis la inovație, cum ar fi colaborarea cu trupa Vița de Vie, în 2013, pentru una dintre piesele albumului Acustic a fost înregistrată alături de Răzvan Suma.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor și Corurilor Radio se pot achiziționa online prin rețeaua www.bilete.ro, în oficiile Poștei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro și la Casa de bilete a Sălii Radio.