Agenda de concert Înapoi

Doi chitariști legendari aduc avangarda jazz-ului american la Gărâna Jazz Festival 21

Publicat: luni, 10 Aprilie 2017 , ora 15.39
Călătorii muzicale în vârf de munte, între 6 și 9 iulie

Bill Frisell Trio și David Torn, alături de proiectul sau muzical Sun of Goldfinger, completează line-up-ul ediției 21 Gărâna Jazz Festival, ce va prinde viață între 6 și 9 iulie în Munții Banatului, la Gărâna (județul Caraș-Severin). Scena de anul acesta va găzdui două prezențe care au marcat istoria recentă a muzicii americane, două personalități artistice diferite, dar la fel de puternice și convingătoare în a face din jazz un limbaj al prezentului. O altă noutate în programul festivalului este concertul muzicienilor germani Melt Trio, amestec proaspăt de indie-rock și jazz pregătit să încălzească atmosfera serilor de vară răcoroase din împrejurimile Gărânei.

Bill Frisell a fost comparat de revista The New Yorker cu Miles Davis, în privința măiestriei de a mânui chitara. "În mâinile unor astfel de creatori radicali, instrumentele muzicale prind viață proprie". Recunoscut încă din anii 80 ca unul dintre chitariștii vizionari ai jazz-ului, Frisell și-a pus amprenta pe era de glorie a jazz-ului new yorkez și a continuat să creeze constant, într-un stil eclectic ce mixează folk-ul cu muzică country, recunoscut mereu pentru efectele unice ale chitarei sale. În 2004 a câștigat premiul Grammy pentru cel mai bun album de jazz contemporan cu "Unspeakable". Întreaga sa viața și carieră a fascinat lumea artistică, fiind subiect de inspirație pentru documentarul Bill Frisell - A portrait, lansat în martie 2017. "În ultimii 10 ani Bill Frisell a fost una dintre cele mai sclipitoare și originale prezențe din lumea chitariștilor de jazz, după Wes Montgomery. Ar putea fi, fără îndoială, unul dintre cei mai promițători compozitori pe care-i are scena americană în acest moment", apreciază publicația Stereophile. Influența muzicală enormă a lui Bill Frisell este reiterată constant de presă, care-l descrie ca cea mai prolifică mediație asupra muzicii americane - "Frisell a găsit puntea magică care conectează jazzul cu muzica rock și country: improvizația și simțul ritmului". Bill Frisel va fi prezent pentru a doua oară la Gărâna Jazz Festival, într-un trio special, alături de Tony Scherr la bass și Kenny Wollesen la tobe, unul dintre cele mai flexibile și spontane grupuri în care a cântat vreodată, după cum el însuși îl descrie.


Pe aceeași scenă va urca și David Torn cu proiectul inedit Sun Of Goldfinger, alături de Tim Berne la saxofon și Ches Smith la tobe. Trei muzicieni compleți vor împinge jazz-ul dincolo de granițele cunoscute, într-o prezență plină de improvizație, cu efecte minimaliste și cinematice conturate de treceri surprinzătoare. Deși fiecare are un stil definit și o influență clară în parcursul recent al muzicii americane, împreună formează o unitate închegată, determinată să provoace o călătorie sonoră pe teritorii cunoscute și necunoscute. Sun of Goldfinger va fi reprezentarea ideală a felului în care ar suna viitorul jazz-ului, o experiență curajoasă pentru iubitorii de jazz din Gărâna dar și ocazia de a-l cunoaște pe David Torn pentru prima dată în România. Maestru al combinării muzicii electronice cu instrumente acustice, David Torn este chitaristul care a acompaniat cei mai în vogă artiști ai fiecărei generației prin care a trecut. Chitara sa a contribuit la compozițiile lui David Bowie, John Legend, Madonna, Tori Amos, Bill Bruford, Mick Karn, Steve Roach, Matt Chamberlain. În 2016 și-a lansat albumul solo "Only Sky", aclamat de public și descris de publicația The Guardian ca "un peisaj muzical vast, furtunos, de inspirație Hendrixiană, care reușește să te copleșească".


Grupul german Melt Trio, format din frații Peter Meyer (chitară), Bernhard Meyer (bas) și Moritz Baumgartner (tobe), revine în România pentru a provoca ascultătorii gărânezi la o nouă călătorie muzicală. Ca un "melting pot" al jazz-ului de improvizație, muzicii clasice, rock și ambientale, caruselul de stări al trio-ului european este dat de o prezență neconvențională și profundă, dar niciodată previzibilă. Melt Trio va interpreta compozițiile de pe cel mai recent album, Story, lansat în septembrie 2016.

Gărâna Jazz Festival 2017 va avea loc între 6 și 9 iulie pe trei scene din Munții Banatului: Poaiana Lupului, satul Gărâna și biserica din Văliug. Biletele pot fi achiziționate online, în avans prin Biletmaster.ro, la prețul de 300 de lei în varianta de abonament pentru patru zile de concerte sau 85 de lei în varianta de bilet pentru o singură seară de festival. Mai multe detalii despre ediția 21 a celui mai important festival dejazz open-air din Europa Centrală și de Est se regăsesc pe www.garana-jazz.ro și www.facebook.com/GaranaJazzFest.


xxx

Festivalul Internațional de Jazz Gărâna este organizat de Fundația Culturală Jazz Banat, membră a European Jazz Network. În ultimii 20 de ani, peste 100.000 de spectatori și numeroși artiști cu renume internațional au împărtășit experiența jazz-ului de avangardă ascultat sub cerul liber în micul sat din inima Banatului. Au cântat la Gărâna: Eberhard Weber, Jan Garbarek, Mike Stern, Tom Harrell, Charles Lloyd, Jean-Luc Ponty, Stanley Jordan, John Abercrombie, Miroslav Vitous, Zakir Hussain, Magnus Ostrom, Bugge Wesseltoft, Lars Danielsson, Avishay Cohen, Nils Petter Molvaer, Jack Dejohnette, Kimmo Pohjonen și mulți alții. Detalii pe www.garana-jazz.ro.


CONTACT PR:

Daniela Ștefănescu • daniela@garana-jazz.ro 0720.620.650