Actualitatea internațională Înapoi

Documentar dedicat lui Yo-Yo Ma și ansamblului 'Drumul mătăsii'

Publicat: joi, 9 Iunie 2016 , ora 16.23

  Pe 10 iunie 2016 va avea loc premiera, în cinematografele din New York și Los Angeles, a filmului documentar "Muzica Străinilor: Yo-Yo Ma și ansamblul Drumul mătăsii", pe care l-a realizat regizorul american Morgan Neville, câștigător al unui "Oscar" pentru abordarea acestui gen, în 2014. Pelicula urmărește povestea grupului "Drumul mătăsii", spusă de diverșii săi instrumentiști, vocaliști, compozitori, aranjori și artiști din domeniul vizual, cu toată experiența lor de explorare a capacității muzicii de a conserva tradiții, de a modela evoluția culturii și de a inspira speranță. Filmul înseamnă, de asemenea, o cronică a celor 20 de ani de când Yo-Yo Ma se dedică zonei word music.


"Am început ca un grup de muzicieni adunându-se laolaltă și văzând ce se întâmplă atunci când străini se reunesc." - a comentat Yo-Yo Ma. "Acum, când sunt alături de ei, simt o uriașă doză de creativitate și de încredere. Sunt susținut, inspirat și plin de energie ca urmare a lucrului împreună. E o plăcere să-i fi văzut evoluând către stadiul de artiști maturi de astăzi, de cetățeni care contribuie activ la viața culturală. Sunt oameni cărora le pasă de comunitățile lor. Unii activează ca profesori, alții conduc festivaluri. Toți și-au clădit vieți împlinite și pline de sens, uneori în împrejurări dificile, și am sentimentul că sunt o ființă umană mai bună în urma experienței de a-i cunoaște și de a lucra cu ei." - a mai spus Yo-Yo Ma.
 Violoncelistul american, ca membru al ansamblului "Drumul mătăsii", a putut fi ascultat și la București, în cadrul Festivalului "Enescu" din 2009.

Ștefan Costache