Agenda de concert Înapoi

DOAMNELE MUZICII - serie de videoclipuri dedicate prezenței feminine în muzica românească și universală

Publicat: miercuri, 24 Februarie 2021 , ora 15.03

Între 1 și 8 martie, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga vor publica în mediul online, sub titlul "DOAMNELE MUZICII", o serie de videoclipuri menite a celebra prezența feminină în muzica românească și universală. Astfel, pentru a marca această perioadă festivă de început al primăverii, cei doi muzicieni vor continua ideea de "recital virtual" - lansată cu ocazia Zilei Constantin Brâncuși, cu o propunere inedită: în fiecare zi a primei săptămâni din luna martie, de la ora 18, va fi lansat pe paginile de Facebook și YouTube ale artiștilor și ale partenerilor proiectului câte un videoclip realizat pe muzică semnată de compozitoare românce sau care prezintă personaje feminine din creația muzicală universală. Publicul va avea ocazia de a admira pagini de mare sensibilitate semnate de Liana Alexandra, Felicia Donceanu, Hilda Jerea, Carmen Petra Basacopol sau Violeta Dinescu precum și de a se întâlni cu personaje celebre precum Thaïs, din opera lui Jules Massenet sau Carmen, în reinterpretarea lui Pablo de Sarasate după opera lui Bizet.

Timp de 7 zile vor fi astfel prezentate înregistrări realizate în spații neașteptate și dintre cele mai variate, publicul având inedita ocazie de a călători, alături de cei doi artiști, prin grădini exotice, castele și clădiri istorice, parcuri, săli de concert sau chiar pe plaiuri de munte.

În final, de Ziua Internațională a Femeii, pe 8 martie tot de la ora 18, seria lansărilor se va încheia simbolic cu reluarea tuturor inregistrărilor publicate de-a lungul întregii săptămâni și integrării acestora în cadrul unui recital virtual cu durata de o oră.

Filmările incluse în cadrul acestui proiect au fost realizate în serele și grădinile Centrului de Cercetări Biologice din Jibou, la Castelul Kálnoky de la Micloșoara, în Parcul Național Retezat, pe scena Filarmonicii "Ion Dumitrescu" și în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, la Ambasada Regatului Belgiei în România și în studioul Steinway al Senia Music.