Recomandări Înapoi

Discuri de Grammy (II) - Jazzy Hour, 16 aprilie

Publicat: joi, 6 Aprilie 2017 , ora 15.32

Continuăm cu lista noastră subiectivă legată de premiile Grammy din anul 2017, pentru a ne face propria selecție, bazată pe o părere încă pertinentă legată de actualitatea muzicală. La secția album de muzică contemporană au câștigat favoriții mei de la Snarky Puppy, o adevărată bombă muzicală, una dintre cele mai inteligente, complexe și accesibile trupe apărute în ultimii ani în muzică. "Culture vulture" reprezintă persoana cu minte deschisă, capabilă să înțeleagă și să folosească elemente din peisajul pluri-cultural al lumii, cu convingerea că toate semințiile pământului, deși trăiesc în culturi definite diferit, au foarte multe în comun, mai ales în privința comunicării și a exprimării artistice. Intrați din nou în studio, muzicienii improvizează pe structuri solide, folosind motive ale lumii muzicale într-o incredibilă demonstrație de bun gust și măiestrie, totul în cel mai modern limbaj muzical posibil. Jazz-ul se simte în formulele suflătorilor, în solo-uri și în clasa fiecărui component al grupului, dar "Culcha Vulcha" este mult mai mult decât un album de jazz. Muzica provoacă și satisface pe mai multe căi, creativitatea fiind susținută de un solid echilibru dintre disciplină și libertate. Snarky Puppy a devenit un nume foarte important prin execuție, scriitură și coeziune, iar acest album le continuă intențiile într-o formă și mai concentrată și extrem de agreabilă. Nici măcar șlefuiala mai mult folosită ca pe alte producții nu afectează bogăția și savoarea acestui fabulos grup. E clar că e una dintre cele mai frumoase alcătuiri muzicale ale anului 2016.

Trecem la albumul de jazz vocal, câștigat de favoritul publicului din ultimii ani, Gregory Porter. Când se întâmplă să ajungi unul dintre cei mai apreciați vocaliști din lume în doar cinci ani, în această atmosferă sever concurențială, înseamnă că ai reușit să adaugi vocii tot ce e nevoie pentru un impact de forță: abordare modernă, discurs actual, aranjamente instrumentale pe măsură și desigur, un management competent. Dar înainte de toate e personalitatea. Asta se întâmplă cu Gregory Porter, care de la primul său album, "Water", apărut în 2010, își dezvoltă un loc bine meritat și așteptat în lumea vocilor. Stilul personal de a scrie și de a cânta a adunat deja un public larg, iar festivalurile îl cer constant. Câștigătorul Grammy din 2017 este albumul "Take me to the alley", o reflectare cât se poate de clară a nivelului la care acest minunat muzician a ajuns.

Încheiem trecerea noastră prin laureații și nominalizații Grammy cu premiul pentru album la categoria latin jazz, ajuns anul acesta la legendarul Chucho Valdez, fiul lui Bebo Valdez, de 40 de ani este liderul grupului Irakere, care a inclus numai nume devenite ulterior cunoscute în America, odată cu emigrarea aproape în masă a muzicienilor (Arturo Sandoval, Paquito Drivera sau Carlos Averhoff sunt doar câțiva dintre ei). Odată invitat la celebrul festival francez Jazz Marciac, Chucho Valdes a ales să prezinte un concert care să celebreze muzica de patru decenii a puternicului grup prin care au trecut zeci de muzicieni în drumul lor spre visul american. Un concert perfect pentru a învăța specificul acestei muzici, devenită atât de liberă, menținută la maximum de intensitate prin teme, improvizații și o complexitate ritmică uimitoare, cel puțin pentru europenii ținuți în frâu de sistemul temperat. Pianul, suflătorii și percuționiștii ne aduc, în 2016, tot ce e bine să știm despre cultura muzicală cu rădăcini cubaneze. Un concert ca toate celelalte, dar care, prin pulsul dat de claves, ne conectează la cele mai însuflețite surse de muzică.

Berti Barbera