Evenimentele săptămânii Înapoi

Discul de muzică clasică al anului 2014 în România

Publicat: vineri, 9 Ianuarie 2015 , ora 14.08
Discul care a strâns cea mai mare notă din cele mai multe voturi unice exprimate de public în cadrul campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului 2014" derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro este semnat de pianista română Alina Azario și cuprinde lucrări semnate de compozitorii Jean Philippe Rameau și Claude Debussy. Discul a apărut în 19 martie 2014, sub sigla casei A@A Records.

Discul a strâns un număr de 753 de voturi și nota 4.65 din maximum 5. A fost difuzat la Radio România Muzical în 11 martie 2014 și poate fi reascultat pe site-ul campaniei.

Alina Azario, născută la Piatra-Neamț, și-a încheiat de curând studiile de doctorat la Hochschule für Musik und Theater din Hamburg, la clasa reputatului Evgheni Koroliov. A început să cânte la pian la vârsta de 6 ani; la 10 ani susținea primele sale recitaluri, iar la 15 ani se bucura de oportunitatea de a-și continua studiile la Paris. Au urmat premii la importante concursuri internaționale, concerte și recitaluri la festivaluri de renume. În 2011, Alina Azario apărea alături de violonistul Renaud Capucon pe coloana sonoră a filmului «Poulet aux prunes» realizat de Marjane Satrapi («Persepolis») si Vincent Paronnaud. În august 2014, Alina Azario a organizat la Sibiu prima ediție a Festivalului "Clara Haskil".

 Discul cu lucrări de Rameau și Debussy este albumul de debut al pianistei Alina Azario: a fost înregistrat în studiourile Radiodifuziunii Germane din Hamburg, alături de un inginer de sunet care a lucrat o lungă perioadă de timp pentru celebra casă Deutsche Grammophon. Discul este un omagiu adus unor compozitori-simbol pentru cultura muzicală franceză: preclasicul Jean Philippe Rameau, de la moartea căruia s-au împlinit 250 ani în 2014, și impresionistul Claude Debussy.

Radio România Muzical a apreciat la superlativ discul tinerei pianiste românce, care impresionează prin finețea detaliului, cunoașterea stilistică și maturitatea interpretării.

Alina Azario însăși s-a declarat entuziasmată la aflarea veștii că albumul ei este discul de muzică clasică al anului 2014 în România: "Pentru mine este o mare plăcere, o mare onoare, dar și o surpriză să fiu desemnată ca fiind câștigătoarea "Discului de muzică clasică al anului 2014". Chiar nu mă așteptam la o asemenea veste și, evident, e un mod foarte plăcut pentru a începe noul an. De asemenea, acest lucru înseamnă foarte mult pentru mine. Fiind plecată de foarte mult timp din țară, înseamnă cumva că publicul român îmi deschide brațele și mă primește acasă și-mi apreciază munca. Și da, este un sentiment extraordinar de plăcut pentru mine. Mulțumesc publicului și Radio România Muzical pentru această campanie minunată."

Clasamentul primelor 5 discuri din cadrul proiectului "Votează discul de muzică clasică al anului 2014" se prezintă astfel:

1.Pianista Alina Azario - lucrări de Rameau și Debussy (A&A Records)

2.Pianista Luiza Borac - albumul "Chants nostalgiques" (Avie Records)

3.Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal - lucrări de compozitori români (Editura Casa Radio)

4.Violonistul Răzvan Stoica și pianista Andreea Stoica - albumul "Virtuosity and passion" (Editura Casa Radio)

5.Pianistul Yundi - lucrări de Beethoven (Deutsche Grammophon)

Campania continuă. "Votează discul de muzică clasică al anului 2015" se desfășoară pe pagina www.romania-muzical.ro/voteaza2015.