Cronici Înapoi

Dirijorul Voicu Popescu și Corul 'Cantica Nova' - concert în Milazzo, Sicilia

Publicat: miercuri, 6 Aprilie 2011 , ora 9.35

Duminică, 3 aprilie 2011, dirijorul Corului de Copii Radio și al Corului "Sound", Voicu Popescu, a condus Corul "Cantica Nova", într-un concert găzduit de Teatrul "Trifiletti" din orașul italian Milazzo. Concertul, intitulat Amor Sacro e Amor Profano, a fost inclus în Stagiunea Amici della musica Milazzo. Detalii despre colaborarea cu acest ansamblu, dar și despre felul cum a fost primit concertul de public, ne-a oferit Voicu Popescu:


«A fost vorba despre o colaborare cu formația "Cantica Nova" din Milazzo, formație cu care ne-am întâlnit la Festivalul de la Ohrid, Macedonia, de anul trecut, când Corul "Sound" a luat Marele Premiu. Acest ansamblu s-a bucurat, la rândul său, de o premiere la respectivul Festival, pentru cea mai bună interpretare a unei piese renascentiste.

Invitația a venit, de fapt, din partea dirijorului formației, Francesco Saverio Messina. Corul pe care îl conduce este, cumva, similar "Sound"-ului, are 28-30 de membri care mi-au pus la dispoziție un repertoriu de 17 lucrări, pornind de la muzica renascentistă și trecând prin repertoriul național cu specific sicilian, până la compozitorii contemporani. Bineînțeles că am avut bucuria să prezentăm și o lucrare românească, tocmai ca publicul să cunoască puțin savoarea muzicii românești de inspirație folclorică. Practic am făcut șase repetiții, după care ne-am prezentat la Teatrul "Trifiletti", acolo unde un public de circa 250-300 de iubitori ai muzicii corale au participat la eveniment.

Eu cred că a fost un moment de succes pentru că în mod normal publicul nu vine atât de numeros la astfel de concerte în zonă, după cum mi s-a spus. Dar atât prin repertoriu, cât și prin prezența unui dirijor venit din altă țară (un lucru care se întâmplă mai rar în lumea corală, pentru că dirijorii de cor nu prea sunt interșanjabili), proiectul propus de Francesco Saverio Messina a făcut ca evenimentul să fie așteptat de public care, zic eu, a părăsit cu mare satisfacție sala, după un concert de aproape două ore, cu repertoriu destul de atractiv și de calitate.

În ceea ce privește colaborările următoare, "Cantica Nova" nu are deocamdată ca proiect apariția în București. În schimb, dirijorul Francesco Saverio Messina va fi în luna mai invitatul nostru, ca dirijor în concertul din 14 mai la Casa de Cultură a Studenților. Acolo Corul "Sound" va prezenta un program divers și cu aceeași acoperire - de la muzica Renașterii până la muzica contemporană, inclusiv lucrări din repertoriul românesc.»


Declarație preluată de Larisa Clempuș