Agenda de concert Înapoi

Dirijorul Noam Zur la Filarmonica de Stat 'Transilvania'

Publicat: miercuri, 22 Ianuarie 2014 , ora 9.22

Dirijorul Noam Zur revine și anul acesta pe scena Colegiului Academic. Maestrul va dirija un concert simfonic ce prezintă lucrări de Mendelssohn, Chopin și Mahler, vineri, 24 ianuarie 2014, de la ora 19, alături de Orchestra simfonică și invitatul său, pianistul Shai Rosenboim, unul dintre cei mai talentați muzicieni tineri din Israel.

Noam Zur va dedica ultima lucrare din program, Adagio din Simfonia a X-a de Mahler, în memoria dirijorului italian Claudio Abbado, care s-a stins din viață săptămâna aceasta, lăsând în urma sa concerte memorabile.

Acest concert este realizat în colaborare cu Ambasada Israelului la București.

Născut în 1981, Noam Zur s-a afirmat ca unul dintre cei mai talentați tineri dirijori ai Israelului. Traseul său educațional cumulează studiile efectuate la Academia de Muzică din Tel Aviv și participarea la cursuri de măiestrie susținute de dirijori și profesori precum Zubin Mehta, Jorma Panula, Ilya Musin și Neeme Järvi. Din 2003, muzicianul a participat la Forumul de dirijat, organizat de Deutscher Musikrat din Germania.

În 2006, Pierre Boulez l-a ales pe Noam Zur drept asistentul său și, în egală măsură, consultantul și dirijorul Festivalului din Lucerna, calitate pe care o mai păstrează și astăzi. Rezultatele acestei colaborări s-au concretizat în punerea în scenă a unor lucrări contemporane de Béla Bartók, György Ligeti, György Kurtág, Werner Henze, Karlheinz Stockhausen, dar și în lucrări special compuse pentru acest festival.

Între anii 2005 și 2007, Noam Zur a fost Dirijor Permanent și Director Muzical al Orchestrei Filarmonicii și Operei din Heidelberg (Germania). În tot acest timp, Noam Zur a dirijat opere ca Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Madama Butterfly, Bărbierul din Sevilla, premiera europeană a operei Florencia en el Amazonas de Daniel Catán și numeroase lucrări simfonice sau vocal-simfonice.

Între 2008-2010, a fost dirijor principal la Teatrul Aalto din Essen, unde a susținut nenumărate producții, atât de opere baroce, clasice și romantice, cât si de opere contemporane

Pe lânga intensa activitate în această arie, Noam Zur a dirijat, printre altele, Orchestra Filarmonicii din Israel, Orchestra Radio din Ierusalim, Orchestra de Camera din Israel, Kammerphilharmonie Frankfurt, Filarmonica din Belgrad, Opera din Israel, Operele Naționale din Iași și București, Israel Camerata, Thüringer Symphoniker, Netania-Kibbutz Chamber Orchestra, Musikcollegium Winterthur sau Wiener Volksoper. Tânarul dirijor cultivă o relație specială cu Orchestra Filarmonicii din Johannesburg, unde este invitat constant, de la debutul său din anul 2004.

În cadrul acestei stagiuni, Noam Zur va debuta în China si la pupitrul WDR Rundfunkorchester, Philharmonie Südwestafalen (Germania), al Orchestrei Simfonice și Filarmonicii din Pilsen (Cehia) sau al Fillarmonicii "Arthur Rubinstein" din Lodz. În prezent, Noam Zur este dirijor principal al Kammerphilharmonie Frankfurt.

Născut în 1978, Shai Rosenboim se evidențiază ca fiind unul dintre cei mai promițători tineri muzicieni din Israel. După ce a absolvit cu distincție Conservatorul Givataim și Academia de Muzică Rubin din Tel-Aviv, și-a continuat drumul profesional sub tutela profesorului Li Quifang de la Conservatorul Central de Muzică din Beijing. Aparițiile sale internaționale includ concerte în Scoția, Marea Britanie, Portugalia, Germania, Elveția, Italia, Polonia și China. În 1995, Shai a concertat la Palais de Beaux Arts din Bruxelles, în cadrul unui concert dedicat aniversării a 3000 de ani de la înființarea orașului Ierusalim.

Artistul a avut onoarea de a se afla pe scenă în calitate de pianist alături de Orchestrele simfonice Haifa, Be'er-Sheva, Rubin și Golden Sail, sub bagheta dirijorilor Itay Talgam, Noam Zur și En Shao, printre alții. În anul 2004 a fost invitat de fundația Music Angeles în calitate de solist, pentru a susține un concert special alături de Orchestra de cameră Kibbutz și maestrul Gal Alterovich, concert ce a fost și înregistrat.

Shai Rosenboim este cunoscut ca fiind un solist de muzică contemporană foarte solicitat, înregistrând un CD cu lucrările a doi dintre cei mai importanți compozitori israelieni, Ami Ma'ayani și Tzvi Avni. Palmaresul său cuprinde de asemenea, și înregistrări radio cu propriile compoziții. În anul 2002 a fost premiat cu cea mai mare bursă de excelență oferită de Fundația culturală american-israelită, iar performanța sa din cadrul Festivalului de muzică Abu Gosh a reprezentat un adevărat succes, fiind descris de către critici drept un "pianist extrem de sensibil și profund". Începând cu anul 2011, Shai Rosenboim este director al Academiei Internaționale de Pian a Chinei, din Beijing.


Vineri, 24 ianuarie 2014, ora 19, Abonament 13

Colegiul Academic
Orchestra Filarmonicii de Stat "Transilvania"
Dirijor: Noam Zur
Solist: Shai Rosenboim - pian

Program:
Felix Mendelssohn Bartholdy - Uvertura la Visul unei nopți de vară
Frédéric Chopin - Concertul pentru pian nr. 2 în fa minor, op. 21
Gustav Mahler - Adagio din Simfonia a X-a (in memoriam Claudio Abbado)

Eveniment realizat în colaborare cu Ambasada Israelului la București