Agenda de concert Înapoi

Dirijorul Naiden Todorov și violoncelista Alina Holender - invitații săptămânii simfonice de la Filarmonica "George Enescu"

Publicat: luni, 20 Noiembrie 2023 , ora 10.13
Joi, 23 noiembrie și vineri, 24 noiembrie 2023, ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu" va evolua pe scena Ateneului Român sub bagheta lui Naiden Todorov, dirijor bulgar cu o carieră de peste trei decenii. Programul celor două seri cuprinde Rapsodia Vardar de Pancio Vladigherov (cunoscut drept cel mai reprezentativ compozitor din Bulgaria), Concertul în la minor pentru violoncel și orchestră, op. 129 de Robert Schumann și Simfonia nr. 2, în re major, op. 73 de Johannes Brahms. Solista celor două concerte de la Ateneul Român va fi Alina Holender.

Naiden Todorov a colaborat îndelung cu toate orchestrele simfonice și teatrele de operă importante din Bulgaria, dar activitatea sa este cel mai pronunțat legată de Filarmonica din Sofia, unde a activat ca dirijor invitat permanent (din 2004), apoi dirijor principal invitat, iar din 2017 , în calitate de director. De asemenea peste hotare, a realizat numeroase turnee de concert la conducerea ansamblurilor din țara sa și, totodată, a dirijat orchestre dintre cele mai importante. În 2006 a debutat la pupitrul Orchestrei simfonice din Berlin, cu care a realizat apoi un turneu în cele mai mari orașe din Japonia.

Violoncelista Alina Holender s-a născut în 1998 la Viena. Este laureată a unor concursuri organizate în Austria (precum: "Prima La Musica" - Judenburg, 2012 și cel de la Liezen) și în România, fiind câștigătoare a Concursului național "Paul Constantinescu" de la Ploiești și a Concursului "George Georgescu" de la Tulcea.
În România, tânăra solistă a debutat în mai 2011, la Filarmonica Banatul din Timișoara. A studiat cu Robert Nagy, prim-solist al Filarmonicii din Viena, la Universitatea de Muzică din Viena și apoi cu renumitul profesor Reinhard Latzko. De asemenea, a fost bursieră a prestigioasei Academii de Muzică din Liechtenstein. Alina Holender a participat la cursuri de măiestrie cu Marin Cazacu, Frans Helmerson, David Geringas, Wolfgang Emanuel Schmidt, Troels Svane, Gustav Rivinius și Marko Ylönen.

Ateneul Român
Joi, 23 noiembrie 2023, ora 19
Vineri, 24 noiembrie 2023, ora 19

Orchestra Simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor: Naiden Todorov
Solistă: Alina Holender

Program
Pancio Vladigherov - Rapsodia Vardar
Robert Schumann - Concertul în la minor pentru violoncel și orchestră, op. 129
Johannes Brahms - Simfonia nr. 2, în re major, op. 73


Mai multe informații despre stagiunea 2023-2024 pot fi găsite aici:
https://www.fge.org.ro/calendar

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I: 130 lei
Categoria II: 120 lei
Categoria III: 110 lei

Biletele se pot cumpăra:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român (Program: marți - vineri 12:00 - 19:00. - Online, accesând site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar".