Agenda de concert Înapoi

Dirijorul Marc Tardue și pianistul Mihai Ungureanu, în stagiunea Filarmonicii "George Enescu"

Publicat: vineri, 25 Februarie 2022 , ora 9.02

Joi, 3 și vineri, 4 martie 2022 , Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", condusă de dirijorul american Marc Tardue, prezintă publicului Simfonia nr. 1, în re major, op. 25, "Simfonia clasică" de Serghei Prokofiev , Concertul pentru pian și orchestră nr.11 Hob Xviii:5 de Joseph Haydn, cu pianistul Mihai Ungureanu în ipostază solistică, și Simfonia nr. 1, în do major, op. 21 de Ludwig van Beethoven.

"Simfonia clasică" a avut premiera pe 21 aprilie 1918 la Sankt Petersburg sub conducerea compozitorului Serghei Prokofiev și a devenit una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite lucrări ale sale. "Ideea mea era să compun o simfonie în stilul lui Haydn [...] M-am gândit că, dacă azi ar mai trăi, el ar continua să compună în același stil, dar ar și aduce elemente noi în muzica sa. Am vrut să compun o simfonie tradițională credincioasă acestui principiu. Am numit-o Clasica mai întâi pentru că este un titlu simplu, dar și ca să îi irit pe filistini, în speranța că va pica bine dacă, într-adevăr, simfonia va reieși a fi 'clasică", mărturisea compozitorul.

Concertul pentru pian și orchestră nr.11 Hob Xviii:5 a fost compus de Joseph Haydn între 1780 și 1783, având multe asemănări cu concertele pentru pian ale lui Mozart. Haydn și Mozart făcuseră cunoștință înainte de 1784, când a fost publicat acest concert. Mozart a recunoscut rolul important al lui Haydn în dezvoltarea muzicii și, în corespondență, l-a numit uneori "Papa Haydn".

Despre Simfonia nr. 1, în do major, op. 21, interpretată în partea a doua a concertului, muzicologul Mihai Cojocaru afirmă că "Beethoven ascunde în Simfonia nr. 1 nu doar "Eroica" și Simfonia "Destinului", ci și spontaneitatea din Simfonia nr. 4 sau parodia din nr. 8".

Joi și vineri, 3 și 4 martie 2022
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
ora 19.00, Sala mare a Ateneului Român

Dirijor
MARC TARDUE

Solist
MIHAI UNGUREANU

Program

Serghei Prokofiev
Simfonia nr. 1, în re major, op. 25, "Simfonia clasică"

Joseph Haydn
Concertul pentru pian și prchestră nr.11 Hob Xviii:5

Ludwig van Beethoven

Simfonia nr. 1, în do major, op. 21

Prețurile biletelor sunt:
Categoria I : 110 lei;
Categoria II : 100 lei.

Biletele se pot procura:
- De la Casa de Bilete a Ateneului Român
Program: Marți - Vineri 12:00 - 19:00. Plata doar în numerar.

- Online, accesand site-ul www.fge.org.ro - secțiunea "Calendar". Biletele odată cumpărate nu sunt returnabile decât în condițiile prevăzute de lege.

Accesul în sala Ateneului Român este permis "cu participarea publicului conform legii; dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și este asigurată purtarea măștii de protecție". Verificarea acestor condiții se va face înainte de accesul în incinta Ateneului Român.