Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Kiril Karabits si violonistul Valery Sokolov live

Publicat: vineri, 20 Ianuarie 2017 , ora 12.56

Cu ambele nume înscrise cu litere mari pe afișul concertului din 25 ianuarie de la Poole v-ați mai întâlnit la Radio România Muzical on air sau on line: sunt deja portrete cunoscute pe multe meridiane ale vieții de concert, dar și prin realizările lor discografice. Amândoi s-au născut pe teritoriul Ucrainei și traseul lor artistic s-a definit apoi pe alte meleaguri, acumulând succese și premii, confirmări și proiecte interesante.

Dirijorul Kiril Karabits a aniversat de Crăciun 40 de ani de viață, dar acest prag a însemnat și alte interesante repere ale carierei sale: debutul la Orchestra Simfonică din Chicago (cu Simfonia a V-a de Prokofiev), apariția la una dintre cele mai importante orchestre din Japonia, etc. Din această stagiune a devenit efectiv și Generalmusikdirector la Teatrul Național și Capela de Stat din Weimar (o titulatură și responsabilitate pe care o primește pentru întâia dată - așa cum afirma într-un interviu recent), nu numai dirijorul principal al instituțiilor respective.

2017 înscrie și debutul său la Deutsche Oper Berlin, dar și la Opera din Stuttgart, cu Boris Godunov de Musorgski.

Contractul cu Orchestra Simfonică din Bournemouth i-a fost prelungit lui Karabits măcar până în 2018, semn că relația stabilită între dirijorul care a studiat la Kiev dar și la Viena și colectivul consacrat în viața muzicală britanică este una trainică și...eficientă (mărturie stau și producțiile discografice realizate împreună). Dirijorul afirma chiar că s-a bucurat de sprijinul ansamblului în inițiativele sale de a aduce în atenție muzici aproape uitate sau mai puțin cunoscute, ceea ce l-a încântat!

Multă muzică venită din zona Rusiei sau fostei Uniuni Sovietice apare în programele de concert ale acestui dirijor care practică yoga și se bucură să se relaxeze pescuind, savurând pe de altă parte momentele pertrecute împreună cu soția și cei doi copii ai săi... Seara pe care și Radio România Muzical o preia în direct de la Poole, de oferă prilejul de a asculta una dintre construcțiile simfonice monumentale ale lui Dmitri Sostakovici: Simfonia a VIII-a op.65.

Prima parte a programului îl are ca protagonist al podiumului solistic pe Valery Sokolov, în Concertul nr.2 op.63 pentru vioară și orchestră de Serghei Prokofiev. Vi-l mai mai amintiți pe tânărul care cucerea premiul I la Concursul Internațional "George Enescu"și premiul special pentru versiunea sa asupra Sonatei a III-a ? Atunci, în 2005, avea doar 19 ani... Timpul a acumulat aplauze și recunoașteri pe cartea de vizită a acestui interpret plecat din Harkov (Ucraina) și școlit pe meleaguri europene diferite... A evoluat sub baghete de prestigiu precum Vladimir Ashkenazy, Ivor Bolton, Andrey Boreyko, Susanna Mälkki, Yannick Nézet-Séguin, Peter Oundjian, Vasily Petrenko, Kwamé Ryan, Hubert Soudant, Yan Pascal Tortelier și mulți alții. Nu numai maniera de cânt s-a schimbat, ci și apariția scenică a muzicianului, care are de acum 30 de ani... Il așteptăm cu interes în această nouă colaborare cu bagheta lui Kiril Karabits și Orchestra Simfonică din Bournemouth, miercuri 25 ianuarie, de la 21,30, în transmisiunea directă de la Poole, la Scena Europeană.

Anca Ioana Andriescu