ACUM:
7.00
Musica viva
Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Urmează: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 9.59 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Evenimentele săptămânii Înapoi

Dirijorul Kiril Karabits și pianistul Simon Trcepski la 'Scena europeană'

Publicat: luni, 7 Mai 2018 , ora 16.58

Miercuri seară, pe Scena europeană, vor fi prezenți doi artiști importanți ai momentului, ale căror nume cu siguranță vă sunt cunoscute: Kiril Karabits și Simon Trcepski. Primul dintre ei se află la conducerea Orchestrei Simfonice din Bournemouth de mai bine de un deceniu și a intrat în istorie drept primul muzician ucrainean care a ocupat vreodată poziția de dirijor șef al unei orchestre britanice. Kiril Karabits, la cei 39 de ani ai săi, face o carieră frumoasă, conduce deja de un deceniu Orchestra Simfonică din Bournemouth, timp suficient pentru a fi înregistrat o integrală Prokofiev, lucrări de Rodion Scedrin și de Aram Haciaturian, dirijează în Festivalul BBC Proms și în diferite săli de prestigiu din Europa.

Pasiunea lui Karabits pentru muzica lui Prokofiev îi este împărtășită și de solistul serii, pianistul macedonean Simon Trcepski, care în luna septembrie a anului trecut a câștigat Premiul Diapason d'Or oferit de revista franceză pentru înregistrarea Concertelor nr.1 și 3, împreună cu Filarmonica din Liverpool și Vasily Petrenko.

Pe 9 mai, Karabits și Trcepski se întâlnesc pentru a cânta împreună muzica unui alt mare compozitor rus - Piotr Ilici Ceaikovski. Concertul nr.1 în si bemol minor va constitui miezul unei seri muzicale înveșmântate în muzica britanică. Prima copertă - Uvertura În sud - elegantă muzică a lui Edward Elgar, în care se întâlnesc melodia, exprimarea rafinată și pasiunea înflăcărată, iar coperta - finală, o simfonie reprezentativă a lui William Walton și totodată vârf de gândire componistică a autorului său.

Toate acestea, în transmisiune directă de la Lighthouse, din orașul britanic Poole, la Radio România Muzical, începând cu ora 21.30.

Monica Isăcescu